22 Nisan’da Rusya'dan petrol ithalatına yönelik bir yasak ABD'de yürürlüğe girecek. Yazarımız Carlos’un da sürekli vurguladığı üzere ABD için Venezüella, Rusya’dan kalan boşluğu doldurmaya yarayabilecek ülkelerden birisi. Nitekim ABD bu çerçevede Venezüella’ya üst düzey bir heyet de gönderdi. Venezüella ülkeye yönelik tüm yaptırımların kaldırılmasını talep ederken başka bir koşulda anlaşmayacağını söylüyor.

The Economist, Venezüella’nın ABD ile anlaşma ihtimalinin olduğunu belirttiği haberinde şunları söylüyor:

Credit Suisse'e göre, Venezüella ekonomisinin reel olarak yüzde 20 oranında büyümesi bekleniyor.

Venezüella, Rusya'nın Ukrayna işgalinden önce bir hayli petrol üretiyordu. Geçen yıl üretimini ikiye katlamayı, günde yaklaşık 800 bin varile çıkarmayı başardı. Bu, 1990'larda ürettiği 3 milyonun küçük bir kısmı olmasına rağmen, ABD'nin 2021'de Rusya'dan ithal ettiği günlük 199.000 varil ham petrolün yerini almak için fazlasıyla yeterli. Rusya’ya alternatif çok az ülke var. Birisi Venezüella, diğeri de İran.

Avrupa şu anda OPEC petrolünün büyük bir müşterisi olarak görünüyor, ancak AB, başka yerlerden hidrokarbonlarla değişim yapmaya çalışıyor. Sebebi Rus hidrokarbonlarından kurtulmaya çalışmak. Venezüella için yeni güzel haberlerin gelebileceği düşüncesi hiç de hayal değil.