ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) tarihindeki en büyük "gizli bilgi sızdırma" olayında yargılanan eski CIA çalışanı Joshua Schulte, New York'ta görülen davada kendisine yöneltilen 9 suçtan jüri tarafından suçlu bulundu.

Jürinin 4 günlük müzakereden sonra aldığı kararın ardından hakim, Schulte'a ceza verecek.

Davaya dair…

Eski CIA çalışanının 80 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılması bekleniyor.

Davaya ilişkin açıklama yapan New York Güney Bölge Mahkemesi Savcısı Damian Williams, "Joshua Adam Schulte, terör örgütleriyle ve dünya çapındaki diğer kötü niyetli odaklarla savaşmak için kullanılan, ülkenin en değerli istihbarat toplama siber araçlarından bazılarına erişimi olan bir CIA programcısıydı. Schulte, CIA'e karşı kızgınlık beslemeye başladığında, bu araçları gizlice topladı ve WikiLeaks'e sağladı. En kritik istihbarat araçlarımızdan bazılarını kamuoyuna, dolayısıyla da düşmanlarımıza duyurdu." ifadelerini kullandı.

Savcı Damian, Schulte'un, yaptığının ABD için "olağanüstü tehdit oluşturabileceğinin" ve "ABD'ye zarar vermek isteyenlere kritik istihbarat sağlayarak istihbarat topluluğu üzerinde yıkıcı etkiye sahip olabileceğinin farkında olduğunu" belirtti.

İddiaya göre Shulte bilgi sızdırma suçunu 2016 yılında işlemişti ve CIA'in siber faaliyetleriyle ilgili 8 bin 761 sayfalık bilgi paketi, "Vault-7" olarak 2017'de WikiLeaks'te yayınlanmıştı.

Bilgi paketinde, CIA'in siber amaçlı Apple ve Android telefonlara izinsiz erişim sağlanması, Smart özellikli televizyonlara izleme amaçlı kötü yazılımlar gönderilmesine ilişkin kapsamlı yazılım kodları ve kullanım yöntemleri yer alıyordu.