FBI Direktörü Christopher Wray, Çin hükümeti ile ilgili 2 binden fazla soruşturma olduğunu ve her 10 saatte bir yeni bir soruşturma açıldığını bildirdi.

CNN’e göre Wray, Kongre’de düzenlenen ‘Dünya Genelindeki Tehditler’ isimli oturumda verdiği ifadede, ABD’nin ekonomik güvenliği ve demokratik ideallerini Çin’den daha fazla tehdit eden başka hiçbir ülke olmadığını söyledi.

Ayrıca Pekin’in ABD kurumlarını etkileme becerisinin ‘derin, geniş ve kalıcı’ olduğunu vurguladı.

Wray, Çin hükümetinin yurt dışında yaşayan ve tehdit olarak görülen Çin vatandaşlarını hedef aldığı ‘Foxhunt’ adlı bir operasyondan bahsederek, bunun söz konusu vatandaşları tehdit etmek ve sindirmek için kullanılan bir araç anlamına geldiğini belirtti.

Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) Başkanı Wiliam Burns ve ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines ise, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) bir Çin laboratuvarından sızdırıldığı yönündeki iddiaları dışlamadıklarını dile getirdi.

ABD eski Başkanı Donald Trump yönetimi, istihbarat servislerinden gelen bilgilere dayanarak virüsün Wuhan’daki bir laboratuvardan sızdığı yönündeki iddiasını güçlü bir şekilde savunmuştu.

Burns, “Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ve tam olarak ne olduğunu öğrenmek için mevcut tüm kaynakları kullanıyoruz. Ama biz ve uzmanlarımız için, Çinlilerin virüsün kaynağıyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile işbirliğinde tam bir açıklık ve şeffaflık içinde olmadıkları açıktır” diye ekledi.

Şarkul Avsat