Başkent Bogota'nın tarihi Bolivar Meydanı olmak üzere çok sayıda kentte meydanlara inen binlerce kişi, Cumhurbaşkanı Gustavo Petro hükümetine tepki gösterdi.

Ellerinde pankartlarla toplanan sendika ve çeşitli sektörlerden meslek temsilcileri, hükümetin çıkarmayı düşündüğü vergi reformunu kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Sendikalar, hükümetin vergi reformu konusunda geri adım atmaması durumunda 29 Ekim'de kitlesel ve barışçıl seferberlik ilan edeceklerini bildirdi.

Gösteriler olaysız şekilde tamamlanırken, güvenlik güçlerinin kilit noktalarda önlem aldığı görüldü.

Geçen yılki protestolarda 58 kişi ölmüştü

Kolombiya'da 28 Nisan 2021'de sendikalar, yerel topluluklar, öğrenci grupları ve çeşitli muhalif kesimlerin "ulusal grev" çağrısıyla başlayan vergi reformu karşıtı gösteriler, başta sakin ve barışçıl geçmiş, sonrasında onlarca kente yayılarak şiddet olaylarına sahne olmuştu.

Bunun üzerine eski Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, 2 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında, halktan daha fazla vergi toplanması amacıyla hazırlanan vergi reformu yasa tasarısını geri çekme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Kolombiya Ombudsman Ofisinin gösterilerle ilgili 8 Haziran'da yayımladığı rapora göre, eylemlerde 2'si polis 58 kişi hayatını kaybetmiş, 2 binden fazla kişi yaralanmıştı.

Merkezi Kolombiya'nın başkenti Bogota'da bulunan insan hakları örgütü Temblores ise 8 Haziran'daki açıklamasında ise protestolarda polisin 45 kişinin ölümüne doğrudan dahil olduğunu bildirmişti.

Amerikan karşıtı başkan

Daha önce Ivan Duque gibi Amerikancı devlet başkanlarının yönettiği Kolombiya'da geçen sene yapılan seçimleri eski bir Komünist gerilla olan Gustavo Pedro kazanmıştı. Pedro'nun iktidara gelmesinden sonra Kolombiya'nın rotasında belirgin bir değişim yaşandı. Özellikle Venezuela ile ilişkiler yeniden gelişmeye başladı. Pedro zaman zaman Amerikan karşıtı çıkışlarıyla dikkat çekiyor, geçtiğimiz günlerde de ABD'nin tüm dünya ekonomilerini mahvettiğini ve ülkelerde yaşanan krizlerin sebebinin ABD olduğunu söylemişti. Son eylemlerde açılan "Komünizm: Açlık, Sefalet" pankartları da dikkat çekti.