Kolombiya'nın Venezuela sınırında iki yönetim karşıtı grup olan FARC ve ELN'nin çatıştığı ve toplamda en az 23 savaşçının öldüğü bildirildi.

1964-2016 döneminde Kolombiya rejimi ile yüzbinlerce kişinin hayatını kaybettiği bir iç savaşa tutuşan FARC, 2016'da imzaladığı anlaşma ile bu savaştan çekilmişti. Bu anlaşma üzerine FARC bölünmüş ve FARC'dan kopan yapıların bazıları savaşa devam edeceklerini açıklamıştı. Bu yapıların bir kısmı ELN'ye katılmıştı. ELN de FARC gibi 1964'ten bu yana silahlı faaliyet yürütüyor.

Kolombiya Savunma Bakanı Diego Molano yaptığı açıklamada Pazartesiyi Salıya bağlayan gece Kolombiya'nın Venezuela sınırında FARC ve ELN'nin çatıştığını, toplamda en az 23 gerillanın bu çatışmada öldüğünü duyurdu.

Kolombiya geçmişte Venezuela'yı FARC'ı desteklemekle suçlarken 2016'dan bu yana ELN'yi desteklemekle suçluyor. Kolombiya, topraklarında saldırı düzenleyen ELN gerillalarının Venezuela'dan Kolombiya'ya sızdığını iddia ediyor

FARC yöneticileri, silahlı mücadeleyi bırakmakla beraber rejim muhalifliğini sürdürdüklerini ifade ediliyor.

Kolombiya'da 1964'ten bu yana süren iç savaş kapsamında, sadece 2021 yılında yaklaşık 1500 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.