Cuma günü Venezuela parlamentosunda yaptığı yıllık konuşmasında Maduro, kısa bir süre önce Brezilya, Kolombiya ve Arjantin devlet başkanlarıyla yeni bir bölgesel örgüt kurma konusunu görüştüğünü söyledi. Maduro'ya göre, "Latin Amerika ve Karayipler'deki çabaları ve yolları birleştirerek, dünyaya seslenen güçlü bir siyasi güç bloğunun ve ekonomik gücün oluşumunda ilerlemenin" zamanı geldi.

Venezüella Devlet Başkanı, bu bloğun "yeni güç kutupları" yaratacağını ve Maduro'nun Rusya ve Çin ile müttefik olacağını söyledi.

Maduro böyle bir ittifakın "Başkan Xi Jinping'in bahsettiği ortak kader topluluğunu" ya da "Başkan Vladimir Putin'in bahsettiği çok kutuplu ve çok merkezli dünyayı" oluşturacağını sözlerine ekledi.

Başkan Putin, ABD'nin hakimiyetindeki "tek kutuplu dünya" kavramını defalarca eleştirdi. Eylül ayında, böyle bir yapılanmaya ulaşma girişimlerinin "kesinlikle çirkin bir biçim aldığını" iddia etti. Bu arada Pekin de Çin ve Rusya'nın "birlikte çok kutuplu dünyayı desteklediklerini ve tek kutuplu hegemonyayı tanımadıklarını" söyledi.

Eski Başkan Donald Trump döneminde ABD, Venezuela'da Maduro'nun ikinci dönem için kazandığı 2018 seçimlerini "gayrimeşru" olarak nitelendirmişti. Washington, Caracas'a petrol ambargosunu da içeren sert yaptırımlar uygulayarak Maduro'yu devirmek için "maksimum baskı" kampanyası başlattı.

ABD ayrıca muhalefet lideri Juan Guaido'ya destek vererek onu 2019'da Venezüella'nın "geçici başkanı" olarak tanıdı. Bu hamlenin ardından Maduro hükümeti Washington ile diplomatik ilişkilerini kesti.

Ancak o tarihten bu yana Maduro'yu iktidardan uzaklaştırmaya yönelik bir dizi sokak protestosu ve açık bir darbe girişimini de içeren girişimler sonuçsuz kaldı. Aralık ayı sonunda Venezuela'daki muhalefet milletvekilleri Guaido liderliğindeki 'geçici hükümeti' feshetmek için oy kullandı.

ABD hala Maduro'yu resmen tanımasa da, mahkum takası görüşmeleri için Caracas ile diplomatik temaslarda bulundu ve bazı yaptırımları kaldırdı.