ABD’de ırkçılık karşıtı duruşuyla destansı bir mücadele veren Malcolm X'i (Malik el Şahbaz) öldürmekle suçlanarak 20 yıl hapis yatan Muhammed Aziz, New York Belediyesine 40 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Malcolm X cinayetinin sorumlusu olduğu suçlamasıyla hapis yatan 3 kişiden biri olan Muhammed Aziz’in “suçsuz olduğu kanıtlandı.” Muhammed Aziz, 55 yılına karşılık New York Belediyesinden tazminat olarak 40 milyon dolar istedi.

New Yorklu yetkililerle bir ön müzakere yapan ancak anlaşamayan 84 yaşındaki siyahi Amerikalının avukatları, "20 yıllık mahkûmiyet kararının alınmasındaki kötü rolü sebebiyle" şehir yönetimine karşı "medeni haklar davası" açtı.

Brooklyn'deki ABD Bölge Mahkemesine açılan davada, New York Polis Departmanı (NYPD) ve Manhattan Bölge Savcılığına, Aziz'in "masumiyetini destekleyen delilleri saklamak ve tanıkları yanlış ifade vermeye zorlamak" suçlamaları yöneltildi.

Malcolm X’i kimin öldürttüğü konusu, cinayetin üzerinden 57 yıl geçmesine rağmen tam olarak açıklığa kavuşmadı. Suikasttan sonra tutuklanan, aralarında Muhammed Aziz'in de bulunduğu 3 kişi ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Aziz, 1966'da cinayet suçlamasıyla tutuklandığında siyahi milliyetçi grup Nation of Islam (NOI) üyesi, 6 çocuklu bir aile babasıydı. Nation of Islam, pasifist Elijah Muhammed'in başkanlık ettiği bir yapıydı. Malcolm X de bir zamanlar bu yapının içindeydi. Doğrusu şehit Malcolm X, Nation of Islam'a hayat veren bir hatip idi. Malcolm önce bu yapıda yüzlerce Müslüman varken, Malcolm X sonrası rakamlar on binlere ulaştı. Daha sonra Elijah hasetten Malcolm'e karşı saman altından bir savaş başlattı. Malcolm X, ölüm tehditleri aldığını defalarca bildirmesine rağmen doğru dürüst savunulmadı. 

​​​​​​​

Malcolm X'in avukatları, Şubat 2021'de yaptıkları açıklamada, 21 Şubat 1965'te Harlem bölgesindeki Audubon Ballroom Konferans Salonu'nda yaptığı konuşma esnasında uğradığı suikast sonucu şehadete eren siyahi lidere New York Polis Teşkilatı (NYPD) veya Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından komplo kurulmuş olabileceğine dair delillere ulaştıklarını söylemişti.

20 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakılan Aziz'in masumiyeti Kasım 2021'de, New York Yüksek Mahkemesi Yargıcı Ellen Biben tarafından ilan edilmişti.