ABD'nin özellikle Florida eyaletinde büyük yıkıma sebep olan Ian Kasırgası'nın ekonomik maliyetinin 100 milyar doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Florida'da etkisini azaltarak Güney Carolina ve Goergia eyaletlerine yönelen Ian Kasırgası'nın ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken, kasırganın ekonomik maliyetine ilişkin tahminler de paylaşılmaya başlandı.

Risk modelleme firması Karen Clark & Co'nun verilerine göre, Ian Kasırgası'ndan kaynaklanan özel sigortalı hasarın 200 milyon doları Karayipler'de olmak üzere 63 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Sigortasız mülkler, altyapı hasarları, temizleme ve kurtarma maliyetleriyle birlikte Ian kasırgası'nın sebep olduğu toplam ekonomik zararın 100 milyar doları aşması bekleniyor.

Veri analiz firması CoreLogic'in verilerine göre Ian Kasırgası'nın sadece Florida'da sebep olduğu kaybın 28 milyar dolar ile 47 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

Risk modelleme firması Verisk'in verilerine göre ise kasırganın Florida ve Güney Carolina'da neden olduğu sigortalı hasarın 42 milyar dolar ile 57 milyar dolar arasında olması bekleniyor.

Sigorta sektörünü vuran ikinci en maliyetli kasırga

Ian Kasırgası'nın sebep olduğu hasarın Florida tarihindeki en büyük kasırga kaynaklı kayıp olacağı belirtilirken, Ian'ın ABD tarihinde sigorta sektörünü vuran ikinci en maliyetli kasırga olacağı öngörülüyor.

Sigorta Bilgi Enstitüsü verilerine göre, 2005'te meydana gelen Katrina Kasırgası, ABD'deki en maliyetli 10 kasırga arasında ilk sırada yer alıyor. Katrina Kasırgası'nın neden olduğu sigortalı hasarın 65 milyar dolar olduğu kaydediliyor. Söz konusu maliyetin enflasyona göre ayarlanmış 2021 yılı dolarıyla 89 milyar doları aştığı hesaplanıyor.