Muhalefetteki Mavi ve Beyaz Ulusal Birlik (UNAB), yaptığı basın açıklamasında, polisin partilerine mensup iki lideri gözaltına almasını kınayarak, "Bu, Ortega diktatörlüğünün Nikaragua muhalefetine ve UNAB hareketine yönelik açık bir saldırısıdır." ifadesine yer verdi.  

Ortega liderliğindeki Sandista Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin eski üyesi Hugo Torres, Associated Press'e verdiği demeçte, Ortega'nın 7 Kasım seçimlerinden önce potansiyel rakiplerinin tutuklamasının ötesine geçtiğini savunarak, "Yaptıkları artık muhtemel adaylarla ilgili değil, siyasi liderleri hedef alıyor. Olanlar diktatörlüğe geçiş değil, bu zaten saf ve katı bir diktatörlüktür." dedi.

Nikaragua polisi dün UNAB liderlerinden Tamara Davila'yı "bağımsızlık, egemenlik ve kendi kaderini tayin hakkını baltalayan eylemlerde bulunmak ve yabancı devletlerden yaptırım talep etmek" suçlamasıyla gözaltına almıştı.

ABD'den gözaltılar nedeniyle Nikaragua'ya yaptırım

ABD Hazine Bakanlığının 9 Haziran'da yaptığı yazılı açıklamaya göre, devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmaya hazırlanan 2 muhalif ismin daha gözaltına alınmasıyla ilgili 4 Nikaragualı yetkiliye yaptırım getirilmişti.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega'nın kızı Camila Antonia Ortega Murillo, Merkez Bankası Başkanı Leonardo Ovidio Reyes Ramirez, Meclis Başkan Yardımcısı Edwin Ramon Castro Rivera ve üst düzey subaylardan Julio Modesto Rodriguez Balladares yaptırım listesine dahil edilmişti.

7 Kasım başkanlık seçimleri öncesi göz altılar

Nikaragua'da kasım ayında yapılması planlanan seçimler öncesinde muhalif isimlerden Cristiana Chamorro "kara para aklamak" suçlamasıyla 3 Haziran'da tutuklanmıştı. 1990 yılında düzenlenen seçimlerde Ortega'yı mağlup ederek devlet başkanı olan Violeta Chamorro'nun kızı olan Cristiana Chamorro daha sonra ev hapsine gönderilmişti.

Başkanlık seçimlerinde potansiyel muhalif adaylardan biri gözüyle bakılan Arturo Cruz Sequeira, "ihanet yasası" kapsamında 5 Haziran'da ABD seyahatinden döndüğü sırada Managua Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı.

Son olarak aday olmayı düşünen muhalif isimlerden Felix Maradiaga ve Juan Sebastian Chamorro da gözaltına alınmıştı.

ABD söz konusu isimlerin serbest bırakılması çağrısında bulunurken, ülkedeki muhalefet partileri, hükümetin seçimlerden önce korku havası yaratmaya çalıştığını ve "baskıcı bir saldırı" başlattığını iddia ediyor.

Nikaragua'da başkanlık seçimlerinin 7 Kasım'da düzenlenmesi planlanıyor. Ülkenin şu anki devlet başkanı 75 yaşındaki Ortega'nın seçimlerde 4. dönem için yarışması bekleniyor.