Peru’da, Pedro Castillo’nun 7 Aralık’ta cumhurbaşkanlığı görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolarda ölü sayısı yediye çıktı.

Başkent Lima’nın güneyinde toplanan binlerce kişi ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte’nin istifasını ve Kongre’nin kapatılmasını istedi.

Protestoları görüntülemeye çalışan çok sayıda gazetecinin de yaralandığı olaylarda, gözaltına alınanların sayısı henüz bilinmiyor. Başkent Lima’nın güneyinde protestocular tarafından patlayıcı madde atılması sonucu 15 polisin yaralandığı belirtildi. Gösterilerin şiddetlenmesi üzerine Cumhurbaşkanı Boluarte, bazı bölgelerde olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Peru’nun en kalabalık ikinci kenti Arequipa’daki Alfredo Rodriguez Ballon Uluslararası Havalimanı’na zorla giren protestocuların, takviye güvenlik güçlerinin müdahalesiyle bölgeden çıkarıldığı bilgisi paylaşıldı.

Boluarte, 11 Aralık’taki açıklamasında, ülke için sağlıklı olmayan siyasi bir çatışma olduğuna dikkati çekerek, “Birkaç gün içinde Kongre’ye erken seçim önerisini getireceğim, cumhurbaşkanı olarak görevim çoğunluğun iradesine uymaktır” demişti.

Eski Peru cumhurbaşkanı Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından ‘kalıcı ahlaki yetersizlik’ suçlamasıyla görevinden azledilmişti.