ABD’de aşırı sağ Proud Boys grubunun bir üyesi, 6 Ocak’taki Kongre baskınının komplocusu olarak suçlu bulundu.

ABD’nin 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınıyla hesaplaşması sürüyor.

34 yaşındaki Proud Boys üyesi Charles Donohoe, ABD’li savcılarla anlaştı. Charles, diğer sanıklara karşı işbirliği yapıyor. Dün Washington'da görülen bölge mahkemesinde Kapitol baskınında polise saldırdığını itiraf etti.

Charles Donohoe

Kuzey Carolina yerlisi 28 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Ancak, federal ceza yönergelerine göre savcılarla anlaştığı için, 6-7 yıl hizmet ederek kurtulabilecek.

Washington yargıçlarından Timothy Kelly ceza vermek için aceleci davranmadı. Proud Boys’un üyeleri Enrique Tarrio ve Dominic Pezzola da dahil beş sanık, Mayıs ayında yargılanacak.

Matthew Greene, savcılarla yapılan bir anlaşmanın parçası olarak Kongre’ye saldırı planında rol aldığını kabul eden ilk Proud Boys üyesi olmuştu.

Donohoe, Biden’in zaferini manipüle etmek için, “Amerika'yı Kurtar” mitinginde bulunan Proud Boys üyelerinin rütbelilerindendi. Proud Boys’un 100’e yakın takipçisinin Kongre baskının yer aldığı ifade ediliyor.

Baskın sırasında savcılar Kongre binasına gelirken, Donohoe ve ekibindekiler su şişeleriyle saldırdılar. Araya giren polis memurlarıyla da arbede yaşandı.

Donohoe daha sonra sosyal medyada paylaştığı fotoğrafta: “Bir isyan kalkanı var” notunu düştü.

7 kişinin öldüğü Kongre baskınında 800 kişi yargılanıyor.