Son başkanlık seçimlerinde yanlış beyanda bulunması nedeniyle geçen hafta Giuliani'nin avukatlık lisansı askıya alınmıştı.

Konuya yakın kaynaklar, Türkiye konusundaki soruşturmanın Giuliani hakkında açılan Ukrayna'daki faaliyetlerine ilişkin cezai soruşturmadan ayrı yürütüldüğünü ve cezai bir niteliği bulunmadığını belirtti.

Soruşturma Giuliani'nin 2017'de Trump'ın, Halkbank üzerinden ABD yaptırımlarını hiçe sayarak İran'a 10 milyar dolar yardım etmekle suçlanan İranlı iş insanı Reza Zarrab'a yönelik federal suçlamaları düşürmesi için baskı yaptığı konusunda yürütülüyor. Soruşturmadaki diğer bir başlık da Giuliani'nin Trump'tan ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'i Türkiye'ye iade etmeye zorladığı yönündeki iddia.

Giuliani'den iddialara ret yanıtı

Federal savcılar eski New York Belediye Başkanı'nın bu talepleri Türk hükümeti adına yapıp yapmadığını araştırıyor. Bloomberg'in haberine göre Adalet Bakanlığı Giuliani'den yabancı ajan olarak kaydolmasını ve Türkiye bağlantılarını ifşa etmesini isteyebilir.

Konu hakkında Giuliani'nin avukatı bir açıklama yapmazken, Trump'ın şahsi avukatı yabancı çıkarlar için lobi yaptığını reddetti. Donald Trump da görev süresince avukatından gelmiş olabilecek bu talepleri yerine getirmemişti. Fakat Zarrab daha sonra yaptırımları deldiğini kabul etti.

FBI ajanları, Giuliani'nin Ukrayna çıkarlarıyla olan ilişkileri hakkında yürütülen soruşturma kapsamında geçen nisanda elektronik cihazlarına el koymuştu. Savcılar, Giuliani'nin yabancı ajan olarak kaydolmadan Ukraynalı oligarklar adına Trump'a lobi yapıp yapmadığını araştırıyor.

Euronews