The Guardian’ın haberine göre UCM Başsavcısı Kerim Han, Venezuela'nın Başkenti Caracas'a gerçekleştirdiği 3 günlük ziyaretin sonunda yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimindeki güvenlik güçlerine yöneltilen işkence ve yargısız infaz iddialarını araştırmak için soruşturma açılacağı bilgisini paylaştı.

Han, "Yeni aşamaya geçerken herkesten ofisimin işini yapması için alan açmasını istiyorum. Ofisimin bağımsız çalışmalarını politize etmeye yönelik her türlü çabaya olumsuz bakacağım." ifadelerini kullandı.

Kuruluşundan bu yana çoğunlukla Afrika'da işlenen insan hakları ihlallerine odaklanan Uluslararası Ceza Mahkemesinin kararı, insan hakları grupları ve ABD destekli muhalefet tarafından memnuniyetle karşılandı.

Maduro, soruşturmayı konusunda Khan'ın kriterlerine katılmadığını söyledi. Ancak Savcıyla imzaladığı ve Venezüellalı yetkililerin adalet arayışında kendi işlemlerini gerçekleştirmelerine izin verecek üç sayfalık bir "anlayış mektubunun" UCM'nin kurucu Roma tüzüğüne göre izin verilen bir şey olduğu konusundaki iyimserliğini dile getirdi.

Maduro, "Bu yeni aşamada kaosu geride bırakıp işe geri döneceğimizi ve böylece birlikte gerçeğin bulunabileceğini garanti ediyorum, " dedi.

Maduro hükümeti geçen yıl da UCM'den, Venezuela'ya yönelik ekonomik yaptırım politikası nedeniyle UCM'nin 123 üye ülkesi arasında yer almayan ABD hakkında soruşturma yürütmesini istemişti. Venezuela, ABD yaptırımlarını milyonlarca Venezuelalı için yoksulluk anlamına gelen "yasa dışı zorlayıcı önlemler" olarak görüyor.

Khan'ın selefi Fatou Bensouda, geçen yıl BM'nin kendi insan hakları konseyinin bulgularını yineleyen Venezuela'da insanlığa karşı suçların işlendiği sonucuna varmak için makul bir temel olduğunu belirtmişti. Ancak herhangi bir soruşturmayı açma kararını, bu yılın başlarında UCM'nin dizginlerini eline alan İngiliz avukat halefi Khan'a bıraktı.