Venezüella'nın batısındaki Tachira eyaleti ile Kolombiya'nın kuzeydoğusundaki Cucuta eyaletlerini birbirine bağlayan, iki ülke arasındaki başlıca kara sınırı Uluslararası Simon Bolivar köprüsü, 7 yılın ardından yeniden hizmet vermeye başladı.

Venezüella Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun 2015'te kapatma kararı aldığı, devam eden yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasıyla 7 yıl araç trafiğine kapalı kalan köprü, Kolombiya ve Venezüella hükümetlerinin girişimleriyle, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun da katıldığı törenle yeniden açıldı.

Açılışta, iki ülke bayraklarıyla süslenmiş kamyonlar sınırdan geçti.

Petro, yaptığı konuşmada "Bugün ülkemiz, bölgemiz, Güney Amerika ve genel olarak Amerika için tarihi bir gün. Küreselleşme öncelikle komşular arasında olan bir ilişkidir. Her kim uluslararası ticaret, kültür ve nüfus akışını araştırırsa, her zaman en büyük miktarın komşular arasında olduğunu görecektir." dedi.

Kara sınırının açılmasının öncelikle bölgede ikamet eden ve daha önce yasa dışı yolları kullanan halka fayda sağlamasını temenni eden Petro, bölgede canlanacak ticarette orta vadeli hedefin 4 milyar dolar olduğunu ve daha önce yakalanan 8 milyar dolar çıtasının yeniden elde edilmesi gerektiğini söyledi.

Uzun süredir kapalı olan kara sınırının açılması, son yıllarda kopma noktasına gelen Venezüella-Kolombiya ilişkilerinde, iki ülkenin karşılıklı ilişkileri tekrar tesis edip büyükelçi atamalarının ardından atılan en önemli adımlardan biri olarak öne çıktı.

İlk etapta, iki ülkeyi birleştiren 3 köprüden ikisi Uluslararası Simon Bolivar ve Francisco de Paula Santander köprülerinin hizmete açılması, iki ay içinde de 2016'da inşa edilen, daha önce hiç hizmete açılmamış olan ve 2019'da Venezüella muhalefetinin ülkeye düzensiz yollardan insani yardım sokmasını engellemek amacıyla konteynerlerle kapatılan Tienditas Köprüsü'nün açılması bekleniyor.

İki ülke arasındaki kara sınırının normalleşmesiyle silahlı grupların kontrolünde yasa dışı sınır geçişlerin bitirilmesi amaçlanıyor.

Sol görüşlü Petro'nun Kolombiya'da göreve gelmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler yeniden canlanmaya başlamış ve hükümetler 9 Eylül'de iki ülke arasındaki 2 bin 200 kilometrelik ortak sınırı açacaklarını duyurmuştu.