Trade Data Monitor (TDM) verilerine göre, bu yılın ilk yarısında Türkiye’den 140 bin tonun üzerinde (140 bin 874 ton) makarna ithal eden Venezüella’da, tüketilen her 3 paket makarnadan ikisi Türk malı. Venezüellalı makarna üreticileri, makarna pazarının Türk markaları tarafından ele geçirildiğini beyan ediyor.

Venezüella’nın Türkiye’den ithal ettiği ürünler arasında en önemli kalemlerden biri de makarna. Geçen yıl Türkiye’den 277 bin ton yani kişi başı 10 kiloya yakın Türk makarnası ithal eden Venezüella’da, tüketilen makarnanın üçte ikisi Türkiye’den gönderiliyor.

Yumy Lopez, “Az malzeme kullanarak hızlıca hazırlanabilen, doyurucu ve ucuz bir yemek olduğu için makarna, Venezüella’da oldukça fazla tüketiliyor. Bundan 3-4 yıl önce Türkiye’den ilk makarna geldiğinde çok yüksek talep olduğunu ve yerli markaların fiyatlarını düşürmek zorunda kaldıklarını hatırlıyorum. Bugünse hemen her yerde kilosu 1 dolardan başlayan fiyatlarla Türk makarnası bulunuyor. Türk makarnalarının hesaplı ve kaliteli olması tüketicilerin ilgisini çekiyor” diyor.

Venezüella’nın makarna ithalatına dair en çarpıcı verilerden biri de ithal edilen makarnaların yüzde 95’inin Türk malı olması.