R4V platformu, göçmen Venezüellalılar için 1,7 milyar dolarlık bir bütçe gerektiğini ve göçmenlerin sayısının 2022’de 8 milyonu aşabileceğini belirtti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Göç Örgütü (OIM) gibi uluslararası kurumların ve yerel örgütlerin yer aldığı 192 kuruluşun koordinasyonunu sağlayan R4V platformu, 2022 yılında Amerika kıtasında göçmen hâlde bulunan Venezüellalılar’ın temel ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri için 1,79 milyarlık bir bütçe gerektiğini açıkladı.

2015 yılından bu yana ağırlaşan ekonomik, sosyal ve siyasi krizlerden dolayı ülkesini terk eden Venezüellalı sayısı UNHCR verilerine göre 6 milyonun üzerine çıktı. Uzmanlar başlangıçta daha çok orta sınıf Venezüellalının daha iyi bir gelecek kaygısıyla başlayan göçlerin, krizin derinleşmesiyle en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelen dar gelirli çoğunluğun toplu göçüne dönüştüğünü bildiriyor. Toplamda 28 milyon nüfusa sahip Venezüella, Suriye’den sonra dünyada en fazla göç veren ülke olmasıyla dikkat çekiyor.

En çok Venezüellalı mülteci ve göçmene ev sahipliği yapan ülke olan ve 2 milyona yakın Venezüellalıyı barındıran Kolombiya. Daha sonra ise Peru (1,29 milyon) ve Ekvador (508,9 bin) ile en çok Venezüellalı barındıran ülke.