“Komünist” Çin, Fight Club filminin sonunu değiştirip “Kapitalizmin sonu yıkımdır” mesajını ortadan kaldırarak seyircileri kandırdı.

David Fincher’in yönettiği, başrollerinde Edward Norton ve Brad Pitt’in oynadığı filmin sonu, orijinalinden bambaşka bir şekilde Çinlilere seyrettirildi.

Normalde filmin sonunda Norton’un “alter ego”su Tyler Durden’i (Brad Pitt’in hayat verdiği karakter) öldürüyor. Ardından modern hayatın dayattığı ruhsuzluktan “azade” olan Norton, binaların, banka ve dolayısıyla kapitalizmin temsil ettiği binaların patladığını görüyor.

Şu repliği hatırlamışsınızdır: “Sahip oldukların sonunda sana sahip oluyor.” İşte filmin sonunda, Tyler “benliğine” taarruz eden her şeye karşı geliyor. Çinliler ise filmin sonundaki patlama (çöküş) sahnesini kesip, onun yerine şu metni koymuş: “Tyler'ın ipuçlarını takip eden polis planın farkına varmakta gecikmedi, tüm suçluları (başkaldıranları) tutukladı, bombaların patlamasını başarılı bir şekilde engelledi. Mahkemenin ardından Tyler akıl hastanesine gönderilerek psikolojik tedavi gördü. 2012'de hastaneden taburcu edildi."

Fight Club müziğinin “soundtrack”ı Pixies’in Where Is My Mind (Aklımda Nerede?) isimli parçası. Nakarat kısmı şöyle:

“Aklım nerede?

Aklım nerede?

Aklım nerede?

Suda çıkış yolu

Yüzerken gör”

Şi Cinping, Mao’ya bu nakaratı Çince söyler artık.