Çin Merkez Bankası, kripto paralar ve türevleriyle yapılan tüm işlemleri yasakladı. Bitcoin karar sonrası yüzde 5 değer kaybetti.

Açıklamada, "Bu faaliyetleri yürütenlerin kanunlar çerçevesinde cezai sorumlulukları soruşturulacak" denildi.

Çin Merkez Bankası son yıllarda Bitcoin ve diğer sanal paralarıan alışverişinin yaygınlaştığını "ekonomik ve mali düzeni sekteye uğrattığını, kara para aklamayı, yasa dışı fon toplama, sahtecilik, piramit projeleri ve diğer yasa dışı suç faaliyetlerini" artırdığını kaydetti. Bütün bunların "halkın varlıklarının güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attığını" vurguladı.

Çin'in yasak kararı; her tür kripto para alışverişi, sanal sembollerin satışı, sanal para türevleri ile yapılan işlemleri de kapsıyor.

Açıklama sonrası Bitcoin başta yaklaşık yüzde 5,5 değer kaybetti. Bu oran daha sonra yüzde 5'e geriledi. Bitcoin, 42 bin 464 dolardan işlem görmeye başladı.

Aslında Çin kripto para üretimi ve ticaretine 2019 yılından beri yasaklar koymaya başladı. Bu yılın başlarında Çin hükümetinin bu yasağı genişletmeye yönelik olarak attığı adımlar bankalar için birer uyarı olmuş ve aynı zamanda ülkedeki dev Bitcoin madenciliği ağının büyük kısmının kapanmasına yol açmıştı.

Çin Merkez Bankası'nın son açıklaması ise ülkenin kripto paralara kapalı olduğu konusunda şu ana kadar verilen en sert mesaj oldu.