Çin ordusu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin ardından Tayvan'ı çevreleyen altı noktada gerçek mühimmatla tatbikata başladı. Tatbikatta balistik füze ateşlendi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Cephesi Komutanlığından yapılan açıklamada, "Tayvan Boğazı'nın doğusundaki bazı bölgelere konvansiyonel füzelerin ateşlendiği, hedeflerin başarıyla vurulduğu" belirtildi.

Savunma Bakanlığı, Pelosi'nin uçağının Tayvan'a ulaşmasının ardından, Ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" düzenleyeceğini duyurmuştu.

Ada'nın kuzey, güneybatı ve güneydoğusunda deniz ve hava unsurlarının katıldığı ortak tatbikatlar, doğusunda konvansiyonel füze testi ve Tayvan Boğazı'nda uzun mesafe top atışı talimi yapılacağı bildirilmişti.

Tayvan Savunma Bakanlığı da Çin'in adanın kuzeydoğu ve güneybatısında çok sayıda balistik füze ateşlediğini duyurdu.

Tayvanlı yetkililer tatbikatın Birleşmiş Milletler kurallarını, Tayvan'ın egemenlik alanlarını ihlal ettiğini ve deniz ve hava taşımacılığına doğrudan tehdit oluşturduğunu açıkladı.

7 Ağustos'a kadar sürmesi öngörülen tatbikatlar, Çin'in egemenlik ihtilafı içinde olduğu Ada'nın çevresinde fiili bir blokaj oluşturmuş durumda.