Çin'in en üst düzey yasama organı Çin Ulusal Halk Kongresi (Ulusal Meclis), Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) zorla çalıştırmayla ilgili iki sözleşmesini onaylamaya hazırlanıyor.

Milletvekilleri, Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi'nin 18-20 Nisan tarihli toplantısında ILO'nun temel haklara ilişkin sekiz sözleşmesinden ikisine katılımı tartışacak.

Söz konusu adımın, Avrupa ile ilişkileri geliştirmek açısından önemli olduğu belirtiliyor.

Milyonlarca Doğu Türkistanlı Müslümanı toplama kamplarında tutan Pekin yönetimini, insanlara hem zulmedip hem de çalıştırıyor.

Çin haber ajansı Şinhua, milletvekillerinin, tartışıp onaylamasının beklendiği mukavelelerin, 1930 tarihli Zorla Çalıştırma Sözleşmesi ile 1957 tarihli Zorla Çalıştırmanın Kaldırılması Sözleşmeleri olduğunu aktardı.

Pekin'in Doğu Türkistan halkına yönelik muamelesi, son yıllarda Batı ile ilişkileri için bir engel haline geldi. Daha doğrusu, Batı bloğu, Çin’e yüklenebilmek için Müslümanların çektiği çileyi kullanmaya çalıştı. Milyonlarca Müslümanı katleden, yetim bırakıp, mülteci hâline getiren Batı bloğu, zalimlikte yarıştığı Çin’e yüklendi.

Çin'le Avrupa Birliği arasındaki ikili yatırım anlaşması, insan hakları ihlalleri nedeniyle getirilen yaptırımların ardından geçen yıl askıya alınmıştı.

AB-Çin Kapsamlı Yatırım Anlaşması (CAI) olarak da bilinen anlaşma, iki tarafın pazar erişiminde mütekabiliyet esasının gerçekleştirilmesini hedefliyordu.

Keza ABD Başkanı Joe Biden da aralık ayında, Çin'in zorla çalıştırma yoluyla üretim yaptığına dair suçlamalar nedeniyle Doğu Türkistan'da üretilen ürünlerin ABD'ye ithalatını yasaklayan yasayı onaylamıştı.

Biden'ın imzaladığı "Uygur Zorunlu Çalışmayı Önleme Yasası", şirketlerin zorla çalıştırma yapılmadığını kanıtlayamadıkça Doğu Türkistan'dan mal ithalatını yasaklıyor. Tasarı, Temsilciler Meclisinde 14 Aralık'ta, Senato'da ise 16 Aralık'ta oy birliğiyle kabul edilmişti.

Çin, Avrupa Birliği ile Ekim 2013'ten itibaren müzakere ettiği ve 32. görüşme turu sonrası 30 Aralık 2020'de prensipte anlaştığı CAI kapsamında ILO'nun iki sözleşmesini kabul edeceğini bildirmişti.

Öte yandan AB, geçen yıl mart ayında dört Çinli yetkili ve bir kuruluşa uygulanan yaptırımları aralık ayında yeniledi.

Çin de AB diplomatlarına, milletvekillerine ve araştırmacılara kapsamlı yaptırımlar uygulayarak Avrupa Parlamentosu'nun yatırım anlaşmasını onaylamaya yönelik olası adımını askıya almasına neden oldu.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesi, iki taraf arasındaki gerilimi daha da arttırdı.

Neredeyse iki yıl aradan sonra, 1 Nisan'da gerçekleştirilen Çin-AB zirvesinde, iki taraf da anlaşmayı ilerletmek için herhangi bir girişimde bulunmadı.

İsminin açıklanmamasını isteyen bir AB yetkilisi, 'Avrupa Parlamentosu üyelerine yönelik yaptırımların olduğu bir ortamda yatırım anlaşmasının hiçbir şansının olmadığını' söyledi.