Çin, 8-11 Kasım tarihlerinde yapılacak 6. Plenum adı verilen toplantılara hazırlanırken, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in kendi adını tarihe geçirecek bir hazırlık içinde olduğu belirtiliyor.

Çin Komünist Partisi tarihinde sadece iki lider ‘tarihi çözüm’ olarak adlandırılan bir metin kaleme aldı. Çin, Devlet Başkanı Şi Jinping’in bu konuda üçüncü lider olup olmayacağını görmek için bekliyor.

Çin tarihinde son 40 yıldaki bu ilk resmi deklarasyon, gelecek yıl düzenlenecek 10 yılda iki kez yapılan kongre öncesi yapılacak son büyük toplantıda gündemin en önemli maddesi olmaya hazırlanıyor. Şi’nin söz konusu kongrede teamülün dışına çıkarak, yönetimini üçüncü döneme uzatması bekleniyor.

Mao Zedong ve Deng Xiaoping’in tarihi çözümleri, ülke tarihinin önemli dönemlerinde kaleme alındı ve yazarlarının parti politikaları üzerinde son nefeslerine kadar hakim olmalarını sağladı.

Kendi başyapıtını açıklaması Şi’yi sadece partinin bu dev isimleri ile eşit konuma getirmeyecek, bu metin, aynı zamanda, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde hazırlanmakta olan büyük değişiklikleri de işaret edebilir.

8-11 Kasım tarihlerinde düzenlenecek altıncı plenum olarak adlandırılan toplantı, Çin’de mücadele dönemini başlatacak en yakın etkinlik olarak değerlendiriliyor.

Çin tarihine ve geleceğine ilişkin kendi görüşleri konusunda Parti’nin desteğini almak, düşmanlarını tasfiye ettiği ve ulusal gururu destekleme yönünde çaba gösterdiği yaklaşık 10 yıllık dönemin ardından, Şi’nin ömür boyu yönetimin başında kalabilmesi için güç tabanına sahip olup olmadığının en büyük işareti olacak.

6. Plenum nedir?

Her parti kongresi arasında, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi plenum olarak adlandırılan ve farklı başlıkları kapsayan yedi toplantı düzenlemekte.

Bu toplantılarda, aralarında eyalet liderleri, askeri liderler, bölge başkanları ve üst düzey akademisyenlerin bulunduğu yaklaşık 400 kişi Pekin’de çok sıkı korunan bir askeri otelde bir araya geliyor.

Seçkin Çin siyasetindeki birçok şey gibi, toplantı gündemi çok gizli tutuluyor ve bu başlıklara sadece toplantı sonrası yayımlanan bir bildiride, tartışmalardan ve iç kavgalardan arındırılmış olarak, yer veriliyor.

BloombergHT