Türkiye, 2022 itibariyle Malezya ile bir hayli yakınlaştı. Güney Doğu Asya ülkesi Malezya’nın Kralı Abdullah Şah, 16 Ağustos’ta Türkiye’ye geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Malezya Kralı Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Şah'ı resmi törenle karşıladı. Billal Şah ile Erdoğan’ın samimi ânları dikkat çekiciydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Malezya Kralı Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Şah'a Devlet Nişanı tevcih edildi. Malezya Kralı Abdullah Şah da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Malezya En Yüksek Ulusal Taç Nişanı takdim etti.

Malezya Kralı ve CB Erdoğan

İngiliz menşeili "İslamî Bankacılık"ın merkezi diye kabul edilen Malezya, Türkiye üzerinden Avrupa'ya açılacak. 1,5 miyar Türk Lirası sermayeli banka için ilk imzalar Ağustos başında atıldı. Malezya’nın faizsiz bankacılıktaki tecrübesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz karşıtı söylemleriyle beraber değerlendiren yorumlara rastlıyoruz.

Erdoğan Ukrayna dönüşü Malezya Kralı ile görüşmesine dair şunları söyledi:

Sayın Malezya Kralı'nın ülkemizi ziyaretinde bazı konuları görüştük. Bunlardan bir tanesi de Petronas ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının ortaklaşa bir adım atması hususuydu. Bu konuyla ilgili belirlenen bir iki bölgede müşterek çalışma planlıyoruz. İnşallah bu çalışmada bir tarafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı öbür tarafta Petronas ve bir diğer tarafta Çinliler, belki üç ayaklı olarak inşallah bir adımı da beraberce atacağız. Tabii sevincimiz şu anda dört sondaj gemimiz var, iki sismik araştırma gemimiz var. Bütün bunlarla beraber artık bir gücüz. Allah sonucunu da inşallah hayır verir." diye konuştu.

"Malezya ile olan bu ortak arama faaliyetleri Akdeniz'de, Karadeniz'de mi olacak yoksa başka bölgelerde mi?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hayır başka." karşılığını verdi.

Malezya’yı inceleyelim: Siyaset ve ekonomi

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan, “parlamenter monarşi” ile yönetilen federal bir devlettir. Malezya'da 878 adet ada bulunur. Malezya ekonomisi, nispeten açık ve devlet odaklı yeni sanayileşmiş piyasa ekonomisi olup nominal olarak Güneydoğu Asya'nın üçüncü ve dünyanın 35. büyük ekonomisidir.

Petronas Kuleleri, Malezya'nın başkentinde bulunur-1998-2004 arasında dünyanın en yüksek ikiz gökdelenidir.

Para birimi: Malezya Ringgiti

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla: 336,7 milyar USD (2020-Dünya Bankası)

Kişi başına düşen GSMG: 27.370 SAGP doları (2020-Dünya Bankası)

Gayrisafi milli gelir: 885,9 milyar SAGP doları (2020-Dünya Bankası)

Kişi başına GSYİH: 10.401,79 USD (2020-Dünya Bankası)

GSYİH büyüme oranı: -%5,6 yıllık değişim (2020-Dünya Bankası)

İnternet kullanıcıları: %89,6 nüfusa oranı (2020-Dünya Bankası)

1 Malezya Ringgiti hâlihazırda 4,05 Türk Lirası ediyor.

Malezya’nın başkenti ülkenin en büyük kenti Kuala Lumpur’dur.

Malezya’da işsizlik oranı yüzde 7 civarındadır. Türkiye’de bu rakam şu an yüzde 10,9.

Malezya’nın yıllık millî hasılasının %18'ini imalatçılık, %23’ünü tarım, %4'ünü de madencilik teşkil eder. Ülkenin en ehemmiyetli ürünlerini sayacak olursak; Hindistan cevizi, pirinç, muz, kauçuk, ananas, hurma, mısır ve tütün ürünleri…

Maden bakımından da zengin bir ülke olan Malezya, kalay üretiminde dünya birincisi olup, dünya kalay üretiminin %70'ini karşılar. Diğer önemli madenleri demir, boksit, petrol, manganez, altın, tungsten ve titandır.

Malezya’da sanayi

Malezya sanayi bakımından da bölgenin önemli devletlerinden sayılır. Petrol arıtma tesislerinin yanı sıra otomobil, dayanıklı tüketim malları, tekstil ürünleri, çeşitli gıda maddeleri, çimento ve diğer inşaat malzemeleri, mobilya ve ağaç ürünleri, kâğıt ve kırtasiye malzemeleri, kimyasal maddeler, gübre, kauçuk, plastik eşya, toprak ve madeni eşya, mekanik araçlar, elektrik gereçleri, ilaç, palmiye yağı vs. üreten çok sayıda fabrika kurulmuştur. İmalat sanayisinin gayri safi yurt içi hasıladaki payı %27'dir. Çalışan nüfusun yaklaşık %18'i sanayi sektöründe iş görmektedir.

Kısaca Malezya tarihi

Malezya, 13'üncü yüzyıla kadar 500 yıl süreyle Srivicala Hindu ve Budist Krallığı'nın bir parçası olarak Sumatra'dan idâre edildi. Malezya daha sonra Cavalılar ve Malakka'nın Malezyalı hükümdarlarının egemenliği altına girdi. 15. yüzyılda Malakka'da İslam yayıldı ve bütün yarımadayı kapladı. Portekizliler 1511'de Malakka'yı ele geçirdiler. Ancak Hollandalılar ile Portekizliler arasında sürekli bir mücadele başladı. 1641'de Portekizliler Malakka'dan çekildi. Hollandalılar 1795 yılına kadar buraya egemen oldular. Penang'da 1786'da ve Singapur'da 1824'te yerleşmeye başlayan İngilizler giderek ticari ve siyasi etkinliklerini artırdılar. Bu arada çeşitli Malezya devletleri üzerinde hak iddia eden Tayland'la mücadeleler yapıldı. Malakka'yı Hollandalılar 1826'da tekrar işgal ettiler. Ancak 1826'da İngilizler Boğazlar Hükûmeti'ni kurdu ve 1914'te son Malezya eyaleti olan Johore İngilizlere boyun eğdi.

II. Dünya Savaşı sırasında Malezya, Japonya tarafından işgal edildi. 1948'de Malezya Federasyonu hükûmetine karşı gerillalar bir ayaklanma başlattılar. 1956'da yapılan İngiltere-Malezya konferansından sonra 1957'de Malezya'nın İngiliz Milletler Topluluğu içinde kalması şartı ile bağımsızlığı kabul edildi.

Malezya nüfusu

2010: 28.334.135

2017: 32.049.700

2020: 32.730.000 (tahmini)

Malezya’da inanç

İslam: %61.3

Budizm: %19.8

Hristiyanlık: %9.2

Hinduizm: %6.3

Çin geleneksel dini: %1.3

Bilinmiyor: %1.0

Diğer (Sihizm, Şamanizm, Bahailik, Animizm vb.): %0.4

Dinsizler (Ateizm, agnostisizm, deizm vb.): %0.7

George Town (Penang)'daki Penang Eyaleti Camii.​​​​​​

Malezya-Türkiye ilişkileri

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Malezya ve Türkiye arasındaki ilişkileri 19. yüzyılda Malay Sultanlığı ile Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanmaktadır. İki ülke arasında diplomatik ilişkiler 1964 yılında kuruldu.

“Büyük Doğu Birliği” için bir unsur

Erdoğan, bugün Ukrayna dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Mısır halkı bizim kardeşlerimiz. Bizim Mısır halkıyla dargın olmamız mümkün değil. Orada da barışı bizim temin etmemiz gerekiyor” dedi. Suriye konusunda da yeni girişimler yaşanıyor. Hülasa Türkiye son dönemde İslâm ülkeleriyle yakın ilişkiler geliştiriyor.

Türkiye Pakistan, Somali, Katar, Libya, Malezya, Afganistan gibi aynı ruh köklerinden beslenen ülkelerle yakın ilişkiler geliştirip, sıkıntı olan ülkelerle de arayı düzeltmek için teşebbüslerde bulunurken; bazı askerî ve iktisadî ortaklıklar tesis edilmesi ufukta oluşabilecek bir Büyük Doğu Birliği’nin de taşlarını döşeyebilir, Malezya ile ilişkiler de bu minvalde değerlendirilebilir.