Çin'e ait sahil güvenlik gemileri, Filipinler'in iki tedarik gemisinin yolunu kesti. Filipinler Dışişleri Bakanı Teodoro Locsin Jr bugün yaptığı açıklamada, gemilere tazyikli suyla müdahale edildiğini söyledi.

"Olayı en güçlü şekilde kınıyoruz" diyen Locsin, gemilerin ABD'yle imzaladıkları savunma anlaşması kapsamında olduğunu söyleyerek Çin'i uyardı.

Öte yandan gemilerin İkinci Thomas Sığlığı'ndaki Filipinler kuvvetlerine gıda ikmali yaptığı ancak müdahalenin ardından görevin iptal edildiği açıklandı. Dışişleri Bakanı, olayda kimse yaralanmadığını bildirdi.

Locsin, "Çin'in bu bölgelerde kolluk kuvveti bulundurma hakkı yoktur" dedi ve üç geminin de geri çekilmesini talep etti.

Locsin ayrıca Çin'in eylemlerinin "Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping'in iki ülke arasında geliştirmek için çok çabaladığı özel ilişkiyi tehdit ettiğini" sözlerine ekledi.

İkinci Thomas Sığlığı, Filipinler'in münhasır ekonomik bölgesinde yer alıyor. Ancak Çin, 1947'de belirlediği "Dokuz Kesik Çizgi" politikasına göre bölgenin kendisine ait olduğunu öne sürüyor.

Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunan Çin'in bu politikası, deniz altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkelerle egemenlik ihtilafına yol açıyor.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Hakemlik Mahkemesi 12 Temmuz 2016'da, Çin'in Güney Çin Denizi'nde iddia ettiği egemenlik hakkının hukuka aykırı olduğuna hükmetmiş, Çin tarafıysa kararı tanımadığını açıklamıştı.