Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Nagaland eyaletinde bölgenin önde gelen bir kabile kurulu bu ay katledilen siviller için bir açıklama yapılmasını talep etti. Geçtiğimiz hafta Hindistan ordusu “isyancı” zannedip 14 sivili katletmişti.

Protestocular geçen hafta boyunca eyaletin Mon bölgesinde toplanarak 5 Aralık'ta gerçekleşen olay hakkında bağımsız bir soruşturma yürütülmesini ve özür talep etti.

Protestocular, parlamentoya ordunun sivillere ateş etme sebebinin sivilleri taşıyan aracın dur ihtarına uymayıp hızla uzaklaşmaya çalışması olduğunu söyleyen Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah'ın da özür dilemesini istiyor.

Bu açıklamanın ardından düzenlenen protestolarda Şah'ın tasvirleri yakılmıştı. Huzursuzluk ve ayaklanmanın uzun süredir devam ettiği eyaletteki protestocular, Şah'ın iddialarının "yanlış" olduğunu ve kişilerin kasten öldürüldüğünü söylüyor.

Naga yerli halkının en kıdemli kurulu olan Naga Hoho'nun şefi, BBC News'e taleplerinin karşılanmaması halinde protestoların önümüzdeki günlerde şiddetleneceğini söyledi.