Financial Times gazetesinde çıkan bir makalede Çin’in ABD yönetimine karşı bir güvenlik koalisyonu inşa ettiği yazıldı.

Çin’in öncülük ettiği Küresel Güvenlik Girişimi’nden bahsedilen makalede Çin’in Pasifik’te etkisinin giderek arttığı belirtiliyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Güney Kore ve Japonya ziyaretlerinde hedefte Çin vardı. Biden, Japonya’nın başkenti Tokyo’da Tayvan ile ilgili bir soruya, “Çin Tayvan’a müdahale ederse askeri olarak karşılık veririz.” cevabını vermişti.

Bu cevap sonrasında Çin’den açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin konuyla ilgili "ABD, Çin halkının, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma kararlılığını hafife almamalıdır." ifadelerini kullandı.

Kathrin Hille’in “Çin, ABD’nin ‘barbar ve kanlı’ yönetimine karşı koalisyon kuruyor” başlıklı yazısında ise son süreçte Çin’in ABD’nin hamlelerine karşı yaptığı Pasifik ziyaretlerinden bahsediliyor.

Biden’ın Asya turunun Çin’de huzursuzluğa sebep olduğunu belirten Hille, “Pekin, Joe Biden'dan duyduğu memnuniyetsizliği daha açık bir şekilde ifade edemezdi.” ifadelerini kullandı.

Hille, ABD başkanının Tokyo'da dörtlü güvenlik grubunun liderleriyle bir araya geldiğinde, Çin ve Rus nükleer bombardıman uçakları Japonya Denizi üzerinde uçtuğunu belirtti. Ancak Çin’in, ABD'ye karşı diplomatik bir hamle şeklinde daha az kaba taktikleri de kullandığını vurgulayan Hille, “Biden, Asya gezisine başlarken Pekin, alternatif bir güvenlik düzeni önerisi olan Küresel Güvenlik Girişimi'ni (GSI) tanıtmaya başladı. Nisan ayında Başkan Xi Jinping tarafından başlatılan girişim, müdahale etmeme ve ABD ‘hegemonyacılığına’ karşı kin gibi politika ilkelerinin bir koleksiyonudur.” ifadelerini kullandı.

GSI’ye destek açıklamaları

Pekin’in diğer ülkeleri gemiye almaya çalıştığını yazan Hille, Xi’nin, BRICS üyeleri olan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika'yı işbirliği için davet ettiğini yazdı.

Hille, Xi’nin açıklamalarından sonra Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin, Uruguay, Nikaragua, Küba ve Pakistan'dan GSI'ye destek beyanları aldığını yazdı ve Endonezya ve Suriye’nin de bu girişimi onayladığını belirtti.

Yazar, Çinli diplomatların Hindistan, Filipinler, Uganda, Somali ve Kenya gibi gelişmekte olan ülkelerde yerel medyadaki makaleler ve büyükelçilik web sitelerinde GSI'yi tanıttıklarını, GSI için planlamanın Ukrayna savaşından önce geldiğini söyledi.