Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarına yapılan zamlara karşı protestoların yapıldığı ülkenin en büyük kenti Almatı ile Mangistav eyaletinde olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Sputnik'in haberine göre, Kazakistan Devlet Başkanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada, kararın 19 Ocak'a kadar süreceği ifade edildi.

Açıklamada, "Gerilimin artması bağlamında, kamu güvenliğini, meşruluk ve düzeni yeniden sağlamak, vatandaşların hak ve özgürlüklerini korunmak amacıyla Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Mangistav eyaletinde ve Almatı kentinde 5 Ocak 2022 saat 01.30’dan 19 Ocak 2022 saat 00.00’a kadar olağanüstü halin uygulanmasıyla ilgili kararı imzaladı" ifadelerine yer verildi.

Kazakistan'ın batısındaki Mangistav bölgesinde LNG fiyatlarını protesto eden halk, eylemlere başlamıştı. Protestocular, yeni zamlarla birlikte 120 tenge (0.27 dolar) seviyesine çıkan LNG fiyatlarının 60 tengeye düşürülmesini istiyor.

Protestoların ardından dün Twitter hesabından açıklama yapan Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, fiyatlarla ilgili bir komisyon kurulduğunu belirtmiş ve "Devlet Başkanlığı İdaresi çalışanlarının dahil edildiği Hükümet Komisyonu Aktau'da çalışmalarına başladı. Devlet Operasyon Merkezi de kesintisiz olarak çalışmalarını sürdürüyor. Göstericiler, sorumluluk bilinciyle hareket etmeli ve diyaloğa hazır olduklarını göstermeli" demişti.

Protestoların ardından Kazakistan hükümeti, Mangistav eyaletinde doğal gaz fiyatlarını düşürme karar almıştı. 

Hükümetten yapılan açıklamada, "Hükümet komisyonu, Aktau kentindeki İntimak meydanında toplanan protestocularla görüştü. Görüşmede, Aktau kentindeki öncü grupla yapılan müzakereler sonucunda alınan kararlar, yani devlet şirketi Kazmunaygaz'ın sosyal sorumluluğu kapsamında Mangistav bölgesinde LNG fiyatının düşürüleceği ve litre fiyatının 50 tenge olarak belirleneceği bildirildi" denmişti.

Meydanda toplananlar hakkında cezai işlem uygulanmayacağı sözünü de veren hükümet, tarafların tüm sorunların yapıcı diyalog ve mevcut yasalar kapsamında çözülmesinde mutabakat sağladığını aktardı.

Fakat LNG fiyatlarındaki zamma ilişkin protestolar Mangistav bölgesine komşu Atırau ve Kazakistan'ın batısındaki bölgelere yayılmıştı.

Gazeteci Nazgul Kenzhetay Twitter hesabından yaptığı paylaşımda protestoların tek nedeninin gaz fiyatına yapılan zam olmadığını belirtti: 

"Kazakistan’daki protestoların ana sebebi sadece gaz fiyatının yükselmesi değil. Orta Asya’nın en zengin petrol ülkesinde yaşamalarına rağmen, yüksek işsizlik ve refah seviyesinin düşüklüğü, ardı ardına gelen zamlar halkı sokaklara döktü." (DUVAR-Sputnik)