Kazakistan'da 6 Ocak'ta akaryakıt zammına karşı başlayan gösteriler, ülke çapına yayıldıktan sonra hükümet tarafından büyük oranda bastırıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) yardım istemesi de dikkat çekiciydi.

Başta Rusya olmak üzere KGAÖ üyeleri tarafından Kazakistan'a 2500'den fazla “barış gücü” askeri gönderildi. Örgütün desteğini arkasına alan Kazak yönetimi, başta önemli havalimanları olmak üzere büyük kentlerde sokaklarda tekrar kontrolü sağladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, "Rusya lideri Putin'e asker gönderdiği için teşekkür ederim. Ülkede anayasal düzen büyük ölçüde tesis edildi. Kolluk kuvvetlerine ve orduya, teröristlere uyarı yapmadan ateş açma yetkisi verdim." demişti.

Kazakistan İçişleri Bakanlığı, 4 bin 266 kişinin gözaltına alındığı, bunlar arasında komşu ülkelerin vatandaşlarının da olduğunu duyurdu.

Almatı eyaletine bağlı bir köyde 100’den fazla kişinin gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, Jambıl eyaletinde silah deposunun bulunduğu ve Almatı’daki bir otomobil servisi binasındaki silah ve mühimmatların yanı sıra bisiklet, televizyon ve cep telefonları gibi çalıntı ürünlere el konulduğu bilgisi paylaşıldı.