ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yapmak istediği ziyaret Çin ile ABD arasındaki krizi derinleştirmişti.

Polesi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesi bekleniyor; Çin ise “Bedelini ödetiriz, ordumuz boş durmayacak!” diye tehditkâr açıklamlarda bulunuyordu. Polesi’nin Tayvan’ı ziyaret edip-etmeyeceği tam olarak bilinmiyor. ABD ordusu, Pelosi'nin olası ziyaretinden önce bölgeye uçak ve gemileri konuşlandırmaya başladı.

The New York Times'da yer alan haberde, ABD ordusunun Pelosi'nin olası Tayvan ziyaretini desteklemediği ifade edildi. Ancak ABD ile Çin arasında Pelosi'nin ziyareti nedeniyle oluşan Tayvan geriliminin tırmanmasının ardından, ABD Silahlı Kuvvetleri yetkilileri bölgeye askeri konuşlanma hazırlığına başladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Lician bugün yaptığı açıklamada, "Pelosi Tayvan'ı ziyaret ederse, bu Çin'in iç politikasına büyük bir müdahale olacak ve çok ciddi sonuçlara yol açacaktır" dedi. Dahası, Çin kanadı “Tayvan’ı özgür kılma vakti geldi!” diye de açıklama yaptı.