Rusya Savunma Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 500 km'ye (310 mil) kadar uçuş menzili olan füzelere sahip Rus Bastion sistemlerinin Paramushir adasına konuşlandırıldığını söyledi.

Açıklamada, "Pasifik Filosunun kıyı askerleri, bitişik su alanını ve boğaz bölgelerini kontrol etmek için 24 saat nöbet tutacaklar" denildi.

Bakanlık, Paramushir'de yıl boyunca hizmet, konaklama, dinlenme ve personel için yiyecek sağlayan tesislere sahip bir askeri kamp kurulduğunu ifade etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu konuşlandırmanın Rusya'nın Kuril sırtının orta kesimindeki Matua adasında Bastion sistemlerini kurmasından bir yıl sonra gerçekleştiği belirtildi.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno bugün düzenlediği basın toplantısında hükümetin Rusya'nın askeri faaliyetlerini yakından izleyeceğini ve bu faaliyetlerin Moskova'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte Uzak Doğu bölgelerinde yoğunlaştığını söyledi. Rusya işgali "özel bir operasyon" olarak nitelendiriyor.

Japonya, Tokyo'nun Kuzey Bölgeleri olarak adlandırdığı ve Sovyet birliklerinin Japonya'dan ele geçirdiği İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar uzanan bir toprak kavgası olan Rusya'nın elindeki güney Kuril adaları üzerinde hak iddia ediyor.