Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kazakistan ve Özbekistan ile üç ülkenin tedariklerini koordine etmelerine ve gaz akışlarını daha verimli hale getirmelerine olanak tanıyacak bir "gaz birliği" kurulmasını tartıştığını söyledi.

Plan ilk olarak bu hafta başında Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev tarafından duyuruldu ve Tokayev girişimin Rus mevkidaşı Vladimir Putin'den geldiğini söyledi.

Peskov bunu doğrulayarak planın üç ülke arasında daha fazla koordinasyonun yanı sıra iç pazarları için gaz tüketimi ve ulaşım altyapısının geliştirilmesini öngördüğünü söyledi.

"Başkan Putin'in aklında ilk aşamada bir koordinasyon mekanizması kurmak var. Belki de - bu hala tartışılıyor - üç ülke arasındaki işbirliğini kolaylaştırmak için bir tür tüzel kişilik" dedi.

Yetkili, hem Kazakistan hem de Özbekistan'ın hızla gelişen ekonomilere sahip olduğunu ve doğalgaza yönelik iç talebin arttığını belirtti. Ayrıca, her üç ülke de gazlarını dış pazarlara satıyor ve "bazı senkronizasyonlardan" faydalanabilir halde.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak da projeyi yorumladı ve önerilen birliğin dışına gaz ihracatı da dahil olmak üzere büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

"Rusya, Kazakistan ve Özbekistan, Sovyet döneminden bu yana fiilen tek bir gaz taşıma sistemine sahip olmuştur. Gaz tedariki, işlenmesi... ve diğer hedeflere ihracatı konusunda karşılıklı işbirliği için büyük bir potansiyele sahibiz" diyen Novak, Çin'in de bu hedeflerden biri olabileceğini sözlerine ekledi.

Üç ülke, Türkmenistan'dan Özbekistan ve Kazakistan üzerinden Rusya'ya uzanan, Gazprom kontrolündeki bir doğal gaz güzergahları ağı olan Orta Asya - Merkez doğal gaz boru hattı sistemi ile birbirine bağlı. Ayrı bir boru hattı olan Orta Asya - Çin, Türkmenistan'dan Çin'e giderken hem Özbekistan hem de Kazakistan'dan geçmektedir.