Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ve telekom şirketi Rostelecom'un siber güvenlik kolu olan Rostelecom-Solar tarafından bu ay yayınlanan bir rapor, "2020'de Rus kurumlarını hedef alan yabancı devlet destekli geniş çaplı bir siber casusluk operasyonuna maruz kaldığını" ortaya çıkardı.

Fakat bu saldırının arkasında hangi ülkenin bulunduğu açıklanmadı.

Reuters'e konuşan Kaspersky yetkilileri, söz konusu rapordan haberdar olduklarını, ancak bilgisayar korsanlarının ürünlerindeki herhangi bir güvenlik açığından yararlandığına dair hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti.

Yabancı hackerlarla ilgili hükümet destekli raporlar genellikle yabancı istihbarat servislerine gönderilen mesajlar olarak değerlendiriliyor.

Zürih'teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Güvenlik Araştırmaları Merkezi'nde araştırmacı olan Stefan Soesanto, "bu çapta bir saldırının Rus basınında gündem olamayışının çok şaşırtıcı olduğunu" ifade etti.

13 Mayıs'ta yayınlanan Solar-FSB raporu ilk başta hiç ses getirmedi. Raporun, bir hafta sonra siber güvenlik şirketi Recorded Future'ın yayını The Record tarafından gündeme getirilmesiyle bilgi güvenliği çevrelerinde dikkat çekmeye başladı.

Diğer taraftan da ABD sıkça, Rusya destekli hackerlerin kendi kurumlarına siber saldırı düzenlediğini iddia ediyor.

Geçen nisan ayında, Beyaz Saray, 'seçimlere müdahale' ve 'Amerikan kamu kurumlarına yönelik kötü niyetli siber saldırılar' nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklayacağını bildirmişti.

Siber saldırı ile korsanlar ABD'li binlerce şirket ve çok sayıda devlet dairesinin bilgisayarlarına erişim sağlamıştı.

Microsoft Başkanı Brad Smith, aralık ayında tespit edilen saldırıyı "dünyanın şahit olduğu en büyük ve en karmaşık saldırı" olarak nitelendirmişti.

Washington ayrıca 2020 ABD başkanlık seçimlerine müdahale iddiasıyla Moskova'yı cezalandırmayı planlıyor.

euronews