Rusya’nın Asya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko Japonya’nın Çin’i ‘en büyük stratejik tehdit’ Rusya’yı ise ‘güçlü bir endişe kaynağı’ olarak tarif ettiği güvenlik strateji belgesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rus diplomat, “(Japonya Başbakanı Fumio) Kişida yönetiminin, on yılladır barışçıl gelişme olarak tarif edilen politikayı terk edip hızlı bir militarizasyon yoluna girmesini not ettik. Bu doğrultuda atılan adımlar arasında; bölge dışı ortaklarla birlikte Rusya sınırları yakınlarında büyük çaplı askeri tatbikatlar düzenlenmesi, savunma ve güvenlik alanındaki doktiriner belgelerin güncelleşmiş versiyonunda saldırı potansiyeli yaratma amacının bulunması ve savunma harcamalarındaki benzeri görülmemiş artış yer alıyor” dedi.

Japonya’nın Aralık ayında açıkladığı strateji belgesine göre Tokyo, önümüzdeki beş yılda savunmaya 312 milyar dolar kaynak ayıracak. Bu kararla Japonya’nın yıllık savunma harcaması ikiye katlanmış olacak.

Bu adımları ‘Rusya’nın ve Asya Pasifik bölgesinin güvenliğine ciddi bir meydan okuma’ olarak değerlendiren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Rudenko, “Rusya’ya karşı askeri tahditleri önlemek için orantılı karşı tedbirler almak zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Japonya barış anlaşması imzalamadı

Japonya’nın ‘Kuzey Toprakları’ olarak adlandırdığı Kuril Adaları’nın parçası olan 4 ada 2. Dünya Savaşı’nın son günlerinde Rusya tarafından ele geçirildi. Japonya, adaların geri verilmesini istiyor. Bugüne kadar süren anlaşmazlık nedeniyle iki ülke 2. Dünya Savaşı’ndan sonra barış anlaşması imzalamadı.

24 Şubat’tan sonra Japonya Rusya’ya karşı yaptırımlara katılarak Rusya’ya karşı sert tavır alan ülkeler grubunda yer aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı da barış anlaşması için müzakerelerin bu şartlarda devam edemeyeceğini açıklamıştı.