Özbekistan'da yapılması planlanan anayasa değişikliği üzerine Karakalpakistan Cumhuriyeti'nde düzenlenen protestoların ardından bölgede olağanüstü hâl ilan edildi.

Özbekistan’da 26 Haziran’da sunulan anayasa değişliğiyle alakalı yasa tasarısı Karakalpakistan’da protestolara neden olmuş, yüzlerce kişi başkent Nukus’ta bir araya gelerek yasa tasarısına tepki göstermişti.

Anayasadaki yeni düzenlemede Karakalpakistan Cumhuriyetinin statüsüne ilişkin hakimiyet ve bölgenin genel referandumla ayrılabilme hakkının kaldırılması ülkede tepkiye neden oldu.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, Karakalpakistan bölgesinin özerk makamlarına anayasada yapılması planlanan değişikliklerden çekildiğini bildirdi.

Mirziyoyev, vatandaşların güvenliğinin sağlanması, hak ve özgürlüklerinin korunması ve bölgede asayişin sağlanması için Karakalpakistan'da dünden itibaren 2 Ağustos'a kadar sürecek bir aylık olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Bu karara rağmen bölgede karışıklık bugün de devam ediyor. Halk bölgeye yönlendirilen askerî araçları ve tankları durdurmaya çalışıyor.