Parlamentonun cuma günü toplanacağını söyleyen Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, "Bugün yapılan parti liderleri toplantısında, Anayasa'ya uygun olarak tüm partilerden oluşan yeni bir hükümetin kurulmasını sağlamanın gerekli olduğu konusunda mutabık kalındı" dedi. Meclis Başkanı ayrıca, "İktidar partisi, başbakanın ve kabinenin tüm partilerden oluşan bir hükümetin kurulması için istifa etmeye hazır olduğunu söyledi" açıklamasında bulundu.

Siyasi parti liderlerinin toplantısında, Rajapaksa'nın istifasının ardından Parlamentonun 15 Temmuz'da toplanacağı, görev için adaylıkların 19 Temmuz'da kabul edileceği ve yeni devlet başkanının da 20 Temmuz'da seçileceği bildirildi.

Konutu protestocular tarafından ateşe verilen Başbakan Ranil Wickremesinghe da istifa edeceğini bildirdi.

Başbakanlık ofisi, tüm partilerin katılımıyla bir hükümet kurulması için anlaşmaya varıldığında kabinenin istifa edeceğini duyurdu.

Tarihinin en ağır ekonomik krizinin yaşandığı Sri Lanka'da göstericiler, 9 Temmuz'da Başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti.

Protestocular, Devlet Başkanı Rajapaksa'nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aşarak konut ve ofise girmişti.

Yerleşkeye girilmesinin ardından Rajapaksa'nın oradan ayrıldığı ve güvenli bir yere götürüldüğü belirtilmişti

Devlet Başkanı Rajapaksa'nın 13 Temmuz'da istifayı kabul ettiği bildirilmişti.

Bu arada Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı Nandalal Weerasinghe, Reuters'a yaptığı açıklamada, siyasi istikrarsızlığın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile kurtarma paketi için yürütülen müzakerelere zarar verebileceğini söyledi.

Protestocular ise cumhurbaşkanı ve başbakanın konutlarını, yetkililer görevi fiilen bırakana kadar işgal altında tutmaya devam edeceğini dile getirdi.

Sri Lanka'nın 1948'de İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana yaşanan ülke tarihinin gördüğü en kötü krizde yakıt, gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin tükenmeye başlaması üzerine Rajapaksa'nın kardeşleri ve yeğeni daha önce bakanlık görevlerinden istifa etmişlerdi.

Bu arada Sri Lanka göçmenlik bürosu yetkilileri, devlet başkanının kardeşi ve eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa'nın ülke dışına çıkmasını engellediklerini bildirdi.

Sosyal medyada, Rajapaska'nın engellendiğini gösteren videolar geniş şekilde paylaşıldı.

ABD vatandaşlığı da bulunan Rajapaksa'nın nereye gitmeye çalıştığı ise açıklanmadı.

Kardeş Rajapaksa, sokak protestolarının başladığı nisan ayında maliye bakanlığından istifa etmiş, haziran ayında da parlamentodaki koltuğunu bırakmıştı.

Sri Lanka Göçmenlik ve Göçmenlik Memurları Derneği, üyelerinin Basil Rajapaksa'ya Kolombo Havaalanı'nın VIP salonunda hizmet vermeyi reddettiğini aktardı.