Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Pencşir'in Rukhah, Dara ve Afşar ilçelerinde bulunan 3 komutan (Fahim Komando, Cevad ve Muhammad Yar) asi isyancılara yönelik temizleme operasyonu gerçekleştirildi, Melik Han'ın da aralarında bulunduğu 41 kişi öldü, 101 kişi ise silahlarıyla tutuklandı.

Halkın güvenliğini bozmak istediler ama durduruldular.”

Afganistan'da Taliban’ın Pençşir sorunu çözüme kavuşamamıştı

Afganistan hükümeti ile Taliban arasındaki çatışmaların 2021'in Ağustos ayı başında şiddetlenmesini takiben, Afganistan ordusunun ciddi bir direniş göstermemesiyle vilayetler tek tek Taliban'ın kontrolüne geçmişti.

Başkent Kabil'i 15 Ağustos 2021 günü hakimiyeti altına alarak Afganistan hükümetini deviren Taliban, bu tarih itibarıyla ülkedeki 34 vilayetten sadece Pençşir'e girememişti.

Bu süreçte, Afganistan ordusundaki ağırlıklı Tacik askerler halkının neredeyse tamamını yine Taciklerin oluşturduğu Pençşir vilayetine sığındı ve burada Afganistan Ulusal Direniş Cephesi adı altında Taliban'a karşı direnişe geçti.

Kabil'in düşüşüyle Afganistan geneline hakim olan Taliban, her iki tarafın da saygı gösterdiği din adamları öncülüğündeki "savaşsız çözüm" müzakereleri başarısızlıkla sonuçlanınca Pençşir'e yönelik saldırı başlattı ve vilayeti 6 Eylül 2021'de hakimiyetine aldı.

Böylece ülkedeki tüm vilayetler Taliban'ın kontrolüne geçti.

Pençşir İslam Devlet’inden kaçanların kalesi olmuştu

Taliban'ın, 15 Ağustos'ta Kabil'e girdiği anlarda eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve birçok bakan da o gün Kabil Uluslararası Havalimanı'ndan bindikleri uçaklarla ülkeden ayrıldı.

Aynı gün, Tacik kökenli siyasetçiler eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih ve Ahmed Mesud ise helikopterlerle Pençşir'e gitti ve Afganistan Ulusal Direniş Cephesi adı altında buraya sığınan ordu mensuplarını ve yerel halkı örgütledi.

Bu süreçte dünya ise gözlerini, Afganistan hükümetini düşürerek yönetime gelen Taliban'ın ülkede uygulayacağı politikaların ne olacağına, sivil halk ve hükümet çalışanlarına nasıl muamele edeceğine çevirdi.

Taliban başlarda Pençşir'i müzakereler yoluyla hakimiyeti altına almaya çalıştı. Bu amaçla, hem Taliban hem de Direniş Cephesi'nin hürmet ettiği din adamları toplanarak taraflar arasında müzakereler yürüttü ancak bu çabalar sonuçsuz kaldı.

Nihayetinde ilerleyen günlerde Pençşir'e yönelik saldırı başlatan Taliban, 6 Eylül'de şehri ele geçirdi, Direniş Cephesi ise dağ ve vadilere çekilerek Taliban'a yönelik silahlı mücadelesini devam ettirdi.

Bugün açıklanan operasyonla bölgedeki isyancılara büyük darbe indirilmiş oldu.