Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve ardından Rusya'ya yönelik yaptırımlar, Karadeniz bölgesinden buğday ihracatını menfi yönde etkiledi.

Afrika ve Batı Asya olmak üzere birçok ülkede gıda problemlerinin artacağı belirtilirken, Rusya ve Ukrayna'ya gebe kalmamak için birçok ülke alternatif tedarikçi arıyor. Bu da dünyanın önemli buğday üreticilerinden Hindistan için büyük bir fırsat demek.

Ukrayna savaşı Hindistan’a fırsat oldu

Geçtiğimiz hafta en büyük ithalatçı Mısır'da büyük bir ihale alan Hindistan'ın Türkiye, Çin, Bosna Hersek, İran, Nijerya ve Sudan ile de görüşmeler yaptığı belirtiliyor.

Dünyanın en büyük ikinci üreticisi

Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olmasına ve küresel stokların yaklaşık yüzde 9'una sahip olmasına rağmen geleneksel olarak büyük bir buğday ihracatçısı olmayan Hindistan, savaşın yol açtığı küresel buğday krizinde stoklarını devreye soktu. Sadece Nisan-Ağustos döneminde geçen yıla oranla yüzde 50 artışla 4 milyon tonluk ihracat anlaşması yaptı. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili Hindu Business'a yaptığı açıklamada, Hindistan'ın şu anda Mısır, Türkiye, Çin, Bosna, Sudan, Nijerya, İran dahil olmak üzere çeşitli ülkelerle buğday ihracatına başlamak için görüşme halinde olduğunu söyledi.

"Biz dünyaya hizmet vermeye hazırız"

Hindistan Ticaret Bakanı Piyush Goyal, attığı bir tweet ile "Hintli çiftçiler dünyayı besliyor. Mısır, Hindistan'ı buğday tedarikçisi olarak onayladı. Dünya, istikrarlı bir gıda arzı için güvenilir alternatif kaynaklar ararken, Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti devreye giriyor. Çiftçilerimiz tahıl ambarlarımızın taşmasını sağladı ve biz dünyaya hizmet etmeye hazırız" dedi.

Piyasadaki işlemciler, arz sıkışıklığının devam etmesi halinde gelecek satış yılında Hindistan'ın 11-12 milyon ton ihracat gerçekleştireceğini tahmin ediyor.