Türkmenistan’da otokrat lider Kurbangulu Berdimuhamedov’un istifaya hazır olduğunu söylemesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu normalde 2024’de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öne alınarak 12 Mart’ta gerçekleştireceğini ilan etti. Berdimuhamedov’un yerine Başbakan yardımcılığı görevi yürüten oğlu Serdar’ın geçmesi bekleniyor.

Yüksek Seçim Kurulu sözcüsü Bezergen Garrayev AFP haber ajansına telefonla verdiği demeçte, “Cumhurbaşkanı bize 12 Mart’taki erken cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanmamız için talimat verdi.” dedi.

Eski bir Sovyet cumhuriyeti olan gaz zengini Türkmenistan, dünyanın en baskıcı, gizli devletlerinden biri ve rejimde bu tür kararların nasıl alındığı hakkında çok az şey biliniyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2019 yılında gazetecilerin görevini yapması için dünyanın en tehlikeli ülkesi olarak Türkmenistan’ı seçmişti. Berdimuhamedov ata binme, toplu bisiklet sürme, şarkı besteleme ve kitap yazma gibi hobileriyle iştigal ettiği görüntüleri internette geniş bir şekilde paylaşılıyor.

40 yaşındaki oğlu Serdar Berdimuhamedov, şu anda başbakan yardımcısı olarak ekonomi üzerinde geniş yetkilere sahip bulunuyor. Devlet haber ajansı TDH’nin bildirdiğine göre baba Berdimuhamedov Cuma günü mecliste yaptığı açılış konuşmasında, yaşı nedeniyle liderliği hakkında “zor bir karara” ulaştığını ve Orta Asya ülkesinin “genç liderlere” ihtiyacı olduğunu söyledi.

64 yaşındaki Berdimuhamedov, Cumartesi günü erken saatlerde TDH’nin internet sitesinde yer alan konuşmasına göre, “gençliğin” ülke liderliğine dahil edilmesi önerisinin meclis oturumunda “onaylandığını” belirtti.

Baba Berdimuhammedov, parlamentonun üst kanadının başkanı olarak görev yapmayı sürdürecek. 2006’da önceki cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov’un ölümü üzerine yerine geçen Berdimuhamedov bugüne kadar düzenlediği üç seçimde de oy pusulasında gerçek bir rakiple karşılaşmadı ve rejimi hiçbir muhalefete müsamaha göstermedi.