Büyükelçiliğin Twitter sayfasında, "İslamabad'daki Afganistan Büyükelçiliği ve Karaçi'deki konsolosluklarının çabalarıyla, 54'ü kadın ve 97'si çocuk olmak üzere 524 kişi yakında serbest bırakılacak ve Afganistan'a transfer edilecek" denildi.

Karaçi'deki bir kaynak "bugün sadece yaklaşık 300 mahkumun Karaçi hapishanelerinden ayrılabileceğini" söyledi.

Büyükelçiliğin Twitter sayfasında yayınlanan videolarda, kadınların ve çocukların hapishanelerden ve otobüslerden gönderildiğini gösteriyor.

İslamabad'daki büyükelçilik yetkilileri de mahkumların ulaşım, yol, yiyecek, içecek ve giyecek masraflarının da büyükelçilik ve konsolosluk tarafından ödendiğini söyledi.

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zabihullah Mujahid'in Resmi Twitter Hesabı’nda yaptığı açıklamada “İslam Emirliği yetkililerinin çabalarıyla Pakistan tarafındaki Afgan mahkumların serbest bırakılmasından dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Pakistan'dan Afgan kardeşlerini artık gözaltına almamasını istiyoruz, yoksa bu durum -Allah korusun- iki ülke arasında nefrete ve mesafeye neden olur.” dedi

Daha önce, Taliban'ın Karaçi hükümet konsolosu Mevlevi Sayed Abdul Jabar, serbest bırakma sürecinin devam ettiğini ve yasal işlemlerin ardından önümüzdeki günlerde mahkumların Afganistan'a iade edileceğini söyledi.

Birkaç gün önce, medya, Pakistan hapishanelerinde Gözaltına Alınan Afgan mültecilerin, özellikle de kadınların ve çocukların fotoğrafları tepkilere neden oldu.

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı (UNHCR) da Twitter sayfasındaki bir mesajda, Pakistan belgesindeki Afgan tutukluların durumuyla ilgili raporların ciddi endişe duyduğunu söyledi.

Ajanstaki yetkililer, Pakistan da dahil olmak üzere Afganistan'ın komşu ülkelerinden güvenlik için giden ailelere barınak sağlamalarını istediklerini söyledi.