Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ABD istihbaratı ile bağlantılı kişilerin kendisi ve ailesini hedef alacak ‘darbe ve suikast’ girişiminin engellendiğini bildirerek, Rusya’nın yardımıyla konuyla ilgili 2 kişinin yakalandığını açıkladı.

Belarus güvenlik güçleri, geçtiğimiz Cuma akşamı, Cumhurbaşkanı ve ailesine suikast düzenleme ve iktidarı şiddetli yollarla ele geçirmek amacıyla silahlı bir isyan örgütlemeyi planlayan terör eğilimli bir grubun çökertildiğini açıklamıştı.

Lukaşenko ise, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan bir videoda, “Grup üyelerini gözaltına aldık. Her şeyi nasıl planladıklarını bize açıkladılar. Bu işlerin yabancı istihbaratlara ait olduğunu ortaya çıkardık. Büyük olasılıkla CIA ve FBI” dedi.

Cumhurbaşkanı, KGB ile düzenlenen ortak özel operasyonda, ABD-Belarus çifte vatandaşlığına sahip olan avukat Yuri Zyankoviç ve Belarus vatandaşı analist Aleksandr Feduta’nın yakalandığı da dile getirdi.

Rusya ve ABD, Lukaşenko’nun açıklamalarıyla ilgili bir yorum yapmadı.

Litvanya’da sürgünde bulunan Belaruslu muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya da, söz konusu açıklamaları, ‘Belarus ve ABD vatandaşlarının dahil olduğu, Rus ve Belarus güvenlik servisleri tarafından uygulanan bir provokasyon’ olarak nitelendirdi.

Muhalif lider ayrıca, “Ulusal çıkarlara ve Belarus’un egemenliği ile bağımsızlığına zarar verebilecek kararlar almaktan ve hızlı sonuçlara varmaktan kaçınmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.