Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçı teröristlerle olan ateşkes süresinin bugün dolmasından itibaren bölgede ciddi askeri hareketlilik başladı. Rusya Ukrayna sınırı boyunca bu hafta başında 28 taburunu yerleştirirken, askeri sevkiyatlarını devam ettiriyor. Ukrayna’ya petrol ihracını durdurduğunu açıklayan Rusya, 14. Zırhlı Tümenini de sınıra konuşlandırdı ve işgal altındaki Kırım’a tren yoluyla asker ve askeri araç ile teçhizat sevk etti. Bununla birlikte Rus demiryollarındaki trafik yoğunluğunun sivil seferlerden askeri seferlere kaydırıldığı da gelen bilgiler arasında. Diğer taraftan Ukrayna Ordusu ise Rusya’dan gelecek herhangi bir saldırı karşısında teyakkuza geçti. Sınır boyunda bu gelişmeler yaşanırken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Genelkurmay Başkanı Org. Mark Villey’den Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen açıklama geldi.

Kuleba, Blinken İle Görüştü

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptıkları telefon görüşmesine ilişkin bilgiler paylaştı. Blinken ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Kuleba, “Rusya, Ukrayna’nın doğusunda ve Kırım’daki güvenlik durumunu sistematik olarak kötüleştirmeye devam ederken. Güvenlik işbirliğini güçlendirmenin yolları tartışıldı.” ifadelerini kullandı.

ABD, Ukrayna'nın Egemenliğine Tam Desteği Teyit Etti

Görüşmeye ilişkin bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’dan geldi. Sözcü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ukraynalı mevkidaşı Dmıtro Kuleba arasındaki telefon görüşmesine dair açıklamada bulundu. Yazılı yapılan açıklamada, “Bakan Blinken, Rusya’nın Donbas ve Kırım’da devam eden agresifliği karşısında Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etti.”ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, Blinken’in Ukrayna’nın doğusundaki gerginlik konusunda endişesi ifade edilirken, hayatını kaybeden Ukraynalı askerler için de başsağlığı dilendi.

ABD Genelkurmay Başkanı Ukraynalı ve Rus Mevkidaşlarıyla Görüştü

Öte yandan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de Ukraynalı mevkidaşı Org. Ruslan Homçakve Rus mevkidaşı Org. Valeri Gerasimov ile görüştü. Görüşmenin ardından ABD tarafından yapılan açıklamada, NATO üyesi olmayan Ukrayna’nın önemli bir ortak olduğunu ifade edilirken, Avrupa’da barış ve istikrarın korunmasında Ukrayna’nın kritik bir rol oynadığına dikkat çekildi.

Kaynak: QHA