Yahudi analist Ariel Kogan, Türkî devletlerin ittifak hâlinde hareket etmesinin Siyonist İsrail’e yaradığı tezini savunuyor. Yahudi analist, Rusya’nın Ukrayna savaşında aşağılanmasından sonra, Türk dünyasına ilginin arttığını söylerken, Yahudi devleti için yeni, kârlı kapıların aralandığını ifâde ediyor.

“Türklerle barışmak, İsrail’e yarıyor”

Kogan, İsrail’in Türkiye ile yakınlaşmasını, hem iktisadî hem de siyasî olarak faydalı görüyor. İngilizce, Fransızca ve Arapça yayın yapan bir gazetede bir yazı kaleme alan Kogan, “Türk topluluğu, Çin'den Balkanlar'a kadar olan bölgelerde yaşayan çok etnikli büyük bir grup… Türkler her zaman Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan'da varlık göstermiştir. Ve şimdi kalıcı bir blok oluşturma derdindeler.” ifâdelerini kullandı.

“Rusya, Ukrayna’da aşağılandı, Türk dünyasına ilgi arttı”

“Bir zamanlar Orta Asya ve Kafkasya'nın en büyük gücü olan Rusya, Ukrayna'da maruz kaldığı aşağılanmalar sebebiyle itibarını büyük ölçüde kaybetti. Böylece Sovyet sonrası dağılan Asya devletleri kendi başlarına bırakıldı ve Türk dünyasına ilgi arttı.” diyen Kogan, Ukrayna savaşının Avrasya’da değişime sebep olduğunu belirtti.

Eski Sovyet bölgesindeki Türk devletlerinin, Arap coğrafyasındaki devletlere göre daha az Yahudi düşmanı olduğunu savunan Ariel Kogan, bunun İsrail için fırsat olduğunu vurgularken, Mısır ve Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap dünyasının, Kafkasya ile Orta Asya’daki devletleri “ikinci sınıf yapılar” olarak gördüğünü söylüyor.

Türkiye’nin misyonu farklı!

Türkiye’nin ayrı bir misyona sahip olduğunu belirten Analist Kogan, “Türkiye, Arap devletleri kadar varlıklı olmasa da farklı şeyler sunuyor. Rusya-Ukrayna arasında arabulucu rolü üstlendi. Misyonu farklı. Türkler, Suriye’de operasyonlar yapıyor. Azerbaycan savaşında da Türkiye’nin rolünü yadırgayamayız. Kardeşleri Azerbaycan’a güvenlik sağlıyorlar. Jeopolitik denklemde oyuncu statüsünü değiştirdi Türkiye… Artık daha iyi bir oyuncu.” dedi.

Türkiye yüzünü Doğu’ya döndü!

Kogan ayrıca şunları yazdı:

“Türkiye, Sovyet sonrası cumhuriyetlerle benzer bir etnik kökene sahip bir devlet! Türkiye burada, uluslararası bir platform kurmak ve kendi güvenliğini, birliğini ve istikrarını sağlayacak bölgesel bir blok oluşturmak istiyor. Türkiye, Batı’ya değil Doğu’ya bakıyor. Bunu yaparken de ülkeleri sömürmek zorunda değil. Peki bunlar niçin İsrail’e yarıyor olabilir?

Çünkü, İsrail kanadı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü. Ayrıca İsrail’in, Türkiye’nin kardeşi olan Azerbaycan ile de iyi ilişkileri var. Mesela, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sovyet zihniyetini anlayan bir neslin lideri. Bakü yönetimi, İran istihbaratı ve İsrail’in askerî teknolojilerinden yararlanıyor. Nitekim Türkiye, İsrail ile 2011'de bozulan eski ilişkilerini onarma ve yeniden kurma süreci için Aliyev'den destek aldı. ”

İsrail, Azerbaycan ve Türkiye vesilesiyle Türk dünyasına açılıyor!

Azerbaycan ve Türkiye’yi, Türk devletlerine açılan bir kapı olarak gören Ariel Kogan, “Bu büyük bir fırsat, çünkü büyük bir pazarı temsil ediyor bu devletler. İsrail, endüstrisini ve ekonomiyi büyütmek istiyorsa, dostane ilişkiler sürmeli” diyor.

“Türk bloğu, İran rejimine darbe indirebilir”

Türk bloğu fikrinin, Şii İran rejimini tehdit ettiğini belirten Kogan, İran'ın kuzeybatısından kuzeydoğusuna doğru bir hilal oluşuyor. Türk hilali… Son zamanlarda, bir grup İran ajanı Azerbaycan'da tutuklandı ve bunlardan birinin geçen yıl Kıbrıs'ta Yahudileri öldürme girişiminde rol oynadıkları ortaya çıktı. Körfez Arap ülkeleri ve Türk konfederasyonu İran'ı neredeyse tamamen kuşatacak, böylece Ayetullahların Ortadoğu üzerindeki yıkıcı etkisini sınırlayacak ve İran saldırganlığına karşı birleşik bir cephe oluşturacaktı. Türk bloğu İran’ın kuzeybatısını, Körfez ülkeleri ise güneybatısını kapsıyor. İran protestolarının en hiddetli olduğu yer de İran’ın Güney Azerbaycan eyaleti. Burada 20 milyon Türk yaşıyor. Türk bloğu oluşursa, İran rejimine buradan bir darbe inebilir!” dedi.

Analist Ariel Kogan, 8 Kasım 2022, Tel Aviv/İsrail.

Tercüme: Baran Haber