Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, dün gece geç saatlere kadar süren enerji konulu toplantının ardından bugün dış politika konularıyla yeniden bir araya geldi.

AB üyesi 27 ülkenin liderleri, Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'nin ilk gününün tamamını enerji ve ekonomiye ayırdıktan sonra ikinci günde Ukrayna'daki savaş, Rusya ve Çin ile ilişkiler konularına geçti.

Ukrayna'ya desteğin devam edeceğini vurgulayan AB liderleri, Rusya'ya karşı uygulanacak önlemleri de ele alacak.

AB'nin özellikle Baltık bölgesindeki üyeleri, Rusya'ya karşı Ukrayna'ya verilecek destek konusunda sözlerin yetmeyeceğini belirterek, Rusya'nın savaştaki eylemlerinden hesap soracak bir mahkemenin kurulmasında ısrar ediyor.

Toplantıya gelirken gazetecilere açıklama yapan Letonya Başbakanı Krisjanis Karins, Rusya'nın yargılanacağı bir mahkemenin kurulmasına yönelik çalışmalara hemen başlanması gerektiğini söyledi.

Çin ile ilişkilerde ise Avrupa'nın uzun vadeli stratejik pozisyonu değerlendirilecek. AB yönetimi, Çin'i hem önemli bir ortak hem de rakip olarak gördüklerini, ilişkileri değerlendirirken bunların göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor.

AB liderleri, dün gece geç saatlere kadar süren toplantıda enerji ve ekonomiyi konuşmuş, fırlayan enerji fiyatları ve bunun ekonomiye olumsuz etkilerini engellemek için neler yapılacağını değerlendirmişti.

Liderler, doğal gaza tavan fiyat uygulanması konusunda anlaşma sağlayamazken tavan fiyatın olası sonuçlarını belirlemek üzere çalışmalar yapılmasına karar vermişti.

Toplantının bitiminde sabaha karşı açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB ülkelerinin ortak gaz alımını ele aldığını belirterek, "Burada liderler, şirketlerin ortak gaz satın almak için konsorsiyum oluşturmaları ve güçlerini birleştirmek için birlikte çalışmalarına izin verme fikrini çok desteklediler." demişti.

Ortak gaz alımı kapsamında toplam talebin yüzde 15'lik kısmının zorunlu olarak birlikte yapılması öngörülüyor.

AB yönetimi, Avrupa'daki gaz fiyatlarının belirlendiği TTF'nin artık gerçek piyasa durumunu yansıtmadığını, bu nedenle LNG fiyat durumunu daha iyi yansıtmak için tamamlayıcı yeni bir endeks geliştireceklerini, bu endeks geliştirilinceye kadar geçici tedbirler alacaklarını ifade ediyor.

- Draghi veda etti, Kristersson ilk kez katıldı

AB liderlerinin bu zirve toplantısında bazı ilkler de yaşandı. İtalya Başbakanı Mario Draghi, zirveye son kez katıldı.

İtalya'daki seçimden sonra Başbakan olması beklenen Giorgia Meloni'ye koltuğu bırakacak olan Draghi için toplantıda özel bir veda bölümü ayrıldı.

AB yetkililerinin verdiği bilgiye göre, ikinci günkü toplantının başında Draghi için hazırlanan video gösterildi. Gösterimin ardından Draghi, liderlere veda konuşması yaptı. Liderler de Draghi'yi uzun süre alkışladı.

İsveç'in yeni Başbakanı Ulf Kristersson da AB Liderler Zirvesi'ne ilk kez katıldı.