The Telegraph gazetesi tarafından ifşa edilen AB analiz belgesine göre Fransa ve Almanya, 2015-2020 yılları arasında Rusya’ya 273 milyon avroluk silah satışı gerçekleştirdi. Bu silahlar şu anda Ukrayna’nın işgalinde kullanılıyor.

AB ülkeleri tarafından Rusya’ya satılan askeri ekipmanlar arasında bombalar, roketler, füzeler ve silahlar yer alıyor. Satışların 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından yasadışı bir şekilde ilhak edilmesinin ardından uygulanan AB yaptırımlarına rağmen devam ettiği kaydediliyor.

AB Komisyonu raporuna göre en az 10 AB üyesi ülke yaptırımları ihlal ederek Rusya’ya 350 milyon avroluk silah satışı gerçekleştirdi. Bu satışların %78’inden ise Fransız ve Alman savunma sanayii firmaları sorumlu.

Rusya’ya silah satışlarını sürdürdüğü tespit edilen AB ülkeleri, savaş başladığı günden bu yana Rusya’dan enerji tedariki için her gün 1 milyar avro harcamaya devam ediyor.

Berlin, silah satışlarını savunurken silahların “sadece sivil kullanım” için kullanılma taahhüdüyle tedarik edildiğini kaydetti.

Fransa’nın Deldiği Yaptırımları

Fransa, toplamda 76 ihraç lisansına onay vererek Rusya’ya 152 milyon avroluk silah satışına imza attı. Fransa’nın AB’deki açıklardan faydalanarak 2014 yılından önce imzalanan silah satış sözleşmelerinin devam etmesine yeşil ışık yaktığı da kaydedildi.

Bomba, roket ve torpidolara ek olarak Fransız savunma sanayii firmaları 1.000’den fazla Rus tankı için termal görüntüleyici kameralar tedarik etti. Aynı zamanda savaş uçakları ve taarruz helikopterleri için de navigasyon sistemleri tedarik edildi.

Thales ve Safran

Fransız araştırmacı haberlik sitesi Disclose NGO’nun araştırmasına göre Fransız savunma sanayii şirketleri Thales ve Safran Rusya’ya en fazla silah satan firmalar arasında yer alıyor. Thales ve Safran’ın tanklar için termal görüntüleyici kameralar, savaş uçakları ve helikopterler için ise navigasyon ile kızılötesi dedektörler sattığı belirtiliyor.

Fransa, 2015 yılına kadar Rusya’ya iki adet Mistral sınıfı amfibi çıkarma gemisi satışını dahi sürdürmeyi planlıyordu ancak ABD ve Avrupalı partnerlerin baskısı sonucunda bu satış iptal edilmişti. Fakat Hollande ve Macron yönetimleri AB ambargolarındaki açıktan yararlanarak satışları sürdürmeye devam etti.

AB ambargolarında yasal boşluk şöyle işliyordu: Yaptırımlar geriye dönük değildi. Yani ambargo uygulanmadan önce imzalanan her sözleşme hala devamlılığını koruyabiliyordu.

AB ambargoları uygulanmadan önce imzalanan tüm sözleşmelerde teslimatlara devam edildi. Bu teslimatlar asla durmadı. Fransız Thales ve Safran’ın 2020 yılına kadar Rusya’ya 800 adet kamera tedarik ettiği tespit edildi.

Aynı zamanda savaş uçakları için Thales üretimi TACAN navigasyon sistemi ve kokpit ekranı satışlarına devam edildi. 2012 ve 2014 yıllarında imzalanan bu sözleşmelerde teslimatlar 2018’e kadar sürdü.

24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgale başlamasının ardından ise AB’deki yasal boşluk tamamen kapatıldı. Ancak boşluğun kapatılması AB’nin beşinci yaptırım paketine kadar sürdü.

AB Komisyonu raporuna göre AB ülkeleri 2021 yılında Rusya’ya 39 milyon avro değerinde silah ve mühimmat satışı gerçekleştirdi.

İtalya’nın ise AB yaptırımları başladıktan sonra 22.5 milyon avroluk silah satışı yaptığı vurgulandı. Yaptırımları delip silah satışını sürdüren diğer ülkeler ise şöyle:

İngiltere: 2.4 milyon avro

Avusturya, Bulgaristan ve Çekya: 49.3 milyon avro

Kaynak: Savunmasanayist