Bloomberg'in enerji danışmanlık şirketi VaasaETT'nin verilerine dayandırdığı haberine göre, AB ve Birleşik Krallık genelinde ortalama perakende gaz fiyatı Ekim ayında, kilovat saat başına 0,18 Avro olan bir önceki aya kıyasla iki katına çıktı.

Tüketiciler için elektrik maliyetlerinin %67 artarak kilovat-saat başına 0,36 Avro'ya yükseldiği bildirildi.

Bu artış, AB hükümetlerinin milyarlarca sübvansiyon sağlayarak hane halklarını artan enerji fiyatlarına karşı korumaya yönelik son girişimlerine rağmen meydana geldi. AB liderleri, işletmelerin ve hane halklarının enerji kriziyle mücadele etmelerine yardımcı olmak üzere geçtiğimiz yıl 550 milyar Avro'dan fazla yardım sözü verdi.

VaasaETT İcra Kurulu Başkanı Philip Lewis'e göre, mali yardım olmasaydı hane halkı faturaları muhtemelen daha da yüksek olacaktı.

Aylık bazda, Ekim ayında ortalama elektrik birim fiyatının %3.4, gaz fiyatının ise %2.5 oranında arttığı bildirildi. En büyük aylık artışlar, elektrik fiyatlarının %44 arttığı İrlanda'nın Dublin kentinde kaydedilirken, Roma'daki ortalama gaz fiyatı %97 arttı.

Medyanın aktardığına göre Lewis, "Krizin bir yıl daha ya da bir yıldan daha fazla sürmesi durumunda, bu önlemlerin hükümetler için maliyeti çok büyük olacaktır," dedi.

"Sonunda müşteriler bu fiyatların gerçek fiyatlar olmadığını unutacaklar - bunları normal olarak kabul edecekler ve sonra bunları kaldırmak esasen imkansız hale gelecek" diye ekledi.