AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise 6 Nisan'da Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan ile yan yana sandalyelerde oturmuş, Ursula von der Leyen'in ise daha uzakta bir koltukta oturmuştu.

Kendisinin de görevi sırasında benzer protokol durumları yaşadığını belirten Avrupa Birliği Komisyonunun eski Başkanı Jean-Claude Juncker, Politico internet sitesine konuyla ilgili verdiği demeçte, geçmişte AB Konseyi başkanları ile yaptığı seyahatlerde "protokol itibarıyla herkes açısından Konsey Başkanının birinci sırada, Komisyon Başkanının ikinci sırada olduğunu" söylemişti.

Külliye’deki protokol olayına değinen İtalya Başbakanı Draghi ise yaşanan hadiseyi alakası olmayan bir buuda taşıdı ve “Türk liderin bu tutumuna katılmıyorum, uygunsuzdu. Leyen'in aşağılanmaya maruz kalmasına çok üzüldüm.” dedi.

Draghi, “Ancak diktatör olarak tanımladığımız bu kişilerle iş birliği yapmak zorundayız.” ifadesini kullandı.

Tüm bu yaşananlar Türkiye değil Avrupa ile alakalıdır ve bu hadisenin çevresinde yaşananlar bize göstermektedir ki, Avrupa bugüne kadar birlik olamadığı gibi bundan sonra da asla birlik olamayacaktır.