Af Örgütü, İspanya'nın Fas'taki toprak parçası Melilla sınırında en az 37 göçmenin hayatını kaybettiği faciada, iki ülke yönetiminin de göçmenlerin ölümünden sorumlu olduğunu ve olayı örtbas ettiğini savundu.

24 Haziran'da yaşanan olayda çoğu Sudanlı 2 bin göçmen, Melilla sınırındaki 10 metrelik tel örgüleri geçmeye çalışmıştı.

Göçmenlerin ölümünde geçişleri durdurmak için şiddet kullanan Faslı ve İspanyol güvenlik görevlilerinin de rolü olduğu öne sürüldü.

Tanık ifadelerinin, videoların ve uydu görüntülerinin değerlendirildiği raporda, söz konusu ölümlerin aslında önlenebileceğine dikkat çekildi.

Ayrıca olaydan önceki süreçte de Faslı güvenlik güçlerinin göçmenlere saldırıda bulunduğu iddia edildi.

Adı Salih olarak paylaşılan 27 yaşındaki Sudanlı göçmen, İspanyol polisinin kendilerine karşı gözyaşartıcı sprey kullandığını, Faslı güvenlik güçlerinin de taş fırlattığını öne sürdü.

Yaralananlara zamanında tedavi sağlanmadığı, bazı kişilerin 8 saat güneş altında beklemek zorunda kaldığı ve Kızılhaç ekiplerinin bölgeye erişiminin engellendiği de savunuldu.

Örgütün genel sekreteri Agnes Callamard, olayın üstünden yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen iki tarafın da sorumluluk almayı reddettiğine dikkat çekti.