Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Berlin'in Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan 2016 göç anlaşmasının uzatılmasından yana olduğunu açıkladı.

Seibert, pazar günü Almanya'nın Handelsblatt gazetesinde yayınlanan bir haber hakkındaki soruya yanıt vererek, Türkiye'nin AB ile genişletilmiş bir gümrük birliğini de eklemek istediği yeni bir göç anlaşmasının şartları ve fonlarda daha fazla serbestlik konusunda Ankara ile görüşmelerde bulunulduğunu açıkladı.

"Anlaşma AB üye ülkelerine ve Türkiye'ye fayda sağlıyor" diyen sözcü, "Ana fikir, Türkiye'deki mültecilerin uygun şekilde korunmasını sağlamak ve orada perspektifler yaratarak AB'ye yasadışı yollarla göç etmemelerini sağlamak" dedi. Seibert ayrıca, Alman hükümeti için, "Bu önemli anlaşmanın" her iki taraf için de sürdürülmesinin "mantıklı" olduğunu belirtti.

AB ile Türkiye arasında 2016 yılında imzalanan anlaşma insan hakları örgütleri tarafından eleştirilmişti.

Alman Basını: Ankara ve Berlin Göçmen Mutabakatı'nı Masaya Yatırdı

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, pazar günü yayınladığı bir haberde Berlin ve Ankara'nın Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 2016'da imzalanan Göçmen Mutabakatı'nın revizyonu konusunda özel görüşmelerde bulunduğunu ileri sürmüştü.

Ekonomi gazetesi, Ankara'nın talepleri arasında yeni bir göç anlaşması değilse de Yunanistan'ın karşı çıktığı fakat Berlin'in olumlu baktığı bildirilen gümrük anlaşmasının genişletilmesinin yer aldığını iddia etmişti.

Handelsblatt ayrıca Ankara'nın Brüksel'den mülteciler için ayrılan fonların nasıl kullanılacağının netleştirilmesini ve gelecek temmuzda gerçekleşecek Avrupa Birliği Zirvesi'nde kendisine daha fazla kontrol hakkı verilmesini talep ettiğini de yazıyor.

Yunan diplomatik kaynaklara atıfta bulunan Handelsblatt, 2016'daki anlaşma hakkında özellikle geri dönüşler konusunda Türkiye'ye daha fazla baskı yapılmasını isteyen Yunanistan'ın, Berlin ile Ankara arasındaki müzakereleri "karışık duygularla" takip ettiğini belirtiyor.