Almanya'da Saksonya eyaletine bağlı Dresden kentinde kurulan "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler" (Pegida), iç istihbarat tarafından anayasaya aykırı oluşum ilan edildi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Saksonya birimi, Pegida'yı "aşırılıkçı niteliği kanıtlanmış yapılanma" olarak sınıflandırarak Pegida'nın yıllar içinde anayasaya aykırı bir oluşuma dönüştüğüne yönelik güvenilir yeterli bulgular bulunduğunu bildirdi.

Açıklamada, başlangıçta heterojen bir kitleye hitap eden Pegida'nın yıllar içinde hem ideolojik hem de söylem olarak giderek radikalleştiği ve aşırı sağ çevrelerin ayrılmaz bir parçası haline geldiğine yer verildi. Pegida'nın, parlamenter sistemi küçük düşürme, hukukun üstünlüğünü hiçe sayma gibi Alman anayasasının değerleriyle uyuşmayan tutumların propagandasını yaptığı, Yahudi, Müslüman ve azınlıklara yönelik düşmanca içerikler yaydığı kaydedildi.

"Ciddiye alınacak bir tehlike"

İç istihbaratın Saksonya teşkilat başkanı Dirk-Martin Christian, Pegida'nın tanınmış aşırı sağcılara anayasa düşmanı tutum ve ideolojileri kamuoyuna yaymak için düzenli olarak ajitasyon platformu sunduğunu ve böylelikle aşırılıkçılarla aşırılıkçı olmayanlar arasında bir bağlantı unsuru işlevi gördüğünü kaydetti. Christian, "Bu şekilde kamuoyundaki tartışma ortamında demokratik, radikal ve aşırılıkçı tutumlar arasındaki sınır giderek belirsizleşmekte, aşırı sağcı düşüncenin toplumun merkezine giderek daha derin bir şekilde nüfuz etmesi, özgürlükçü-demokratik toplum düzenimiz için ciddiye alınacak bir tehlike oluşturmaktadır" dedi.

İç istihbaratın bu kararı, Pegida Derneğinin yanı sıra bağlantılı kişi ve faaliyetlerin de resmen istihbari takibini mümkün kılacak. Pegida'nın düzenlediği gösterilerdeki "barışçı katılımcıların" ise izlemeye dahil olmayacağı belirtildi.

20 Ekim 2014 tarihinde Dresden'da düzenlenen "Akşam yürüyüşü" Pegida'nın kuruluşu olarak kabul ediliyor. Bunu takip eden aylarda binlerce kişi Pazartesi günleri düzenlenen Pegida gösterilerine katılmış, göç, mülteci ve İslam karşıtı sloganlarıyla Almanya'da büyük tartışma başlatmıştı. Yürüyüşlere katılanların sayısı zaman zaman 25 bine ulaştı. Özellikle Almanya'nın doğusunda destek bulan Pegida'yı kendisine örnek alan oluşumlar Almanya'nın diğer kentlerinde de destek yürüyüşleri düzenlemeye başlamıştı.

DW