Almanya Parlamentosu, ABD ve Ukrayna’nın isteğine “hayır” dedi. Ukrayna’ya Alman yapımı gelişmiş silahları göndermeyi reddeden parlamentonun kararının, Kuzey Akımı 1 ve 2’nin patlamasından 2 gün gün sonra açıklanması dikkat çekici.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, geçen hafta çıktığı televizyon programında, Almanya’dan Alman yapımı modern tanklar istediğini dile getirdi.

Ancak 2 gün önce Kuzey Akımı 1 ve 2 boru hattının patlaması ve patlamanın kaynağının sabotaj olması, Almanya’da siyasi dengeleri değiştirdi.

Alman Hristiyan Demokratlar Partisi, Haziran’da “Ukrayna’ya gelişmiş silah sistemi gönderme” konusuyla ilgili Bundestag’a 21 Haziran'da önerge verdi.

Önerge, aylarca görüşülmedi.

Kuzey Akımı 1 ve 2 patladıktan tam 2 sün sonra, yani bugün, Alman Parlamentosu Bundestag, Ukrayna’ya Alman yapımı gelişmiş silah sistemlerinin gönderilmesini görüştü.

Bundestag’da sadece 179 evet oyu çıktı. 476 Alman milletvekili, "hayır" oyu kullandı. 1 oy ise çekimser kaldı.

Dikkat çekici detay

Oylama ve görüşmenin Kuzey Akımı 1 ve 2 boru hatlarındaki patlamadan tam 2 gün sonra yapılması dikkat çekti.

Alman yetkililer, saldırıyı “sabotaj” olarak nitelendirdi ancak hangi ülkenin yaptığına dair bir ithamda bulunmadı.

Söz konusu doğal gaz boru hatlarının her biri 10 milyar Euro’ya mal oldu. 20 milyar Euro’luk boru hatlarının yarısını Rusya karşılarken, kalan yarısını çoğunu Alman şirketlerinin oluşturduğu AB şirketleri karşıladı.