Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Avrupa’nın Rusya’ya tavır alması dolayısıyla gazı kesilen Avrupa’da enerji krizi büyüyor. AB içinde, Rus gazına en bağımlı olanların başında gelen Almanya, enerjide en çok kriz yaşayanlardan oldu.

Almanya çözüm arıyor

AB toplantılarında büyük krize yol açan ve bazı ülkelerin Almanya’yı ve Almanya’ya destek veren ülkeleri suçlamasına yol açan durum aşılmaya çalışılıyor. Yetkililer bunu sağlayabilmek için çözümü ülke içinde alınacak tedbirlerde aramaya başladı.

‘Soğuk duş’ tarifesi

Almanya'daki şehirler, yaklaşmakta olan bir Rus gaz krizi karşısında enerji tüketimini azaltmak için yarışırken, kentler birer birer, halka açık anıtları ve çeşmeleri kapatıyor. Belediyelerse artık yüzme havuzlarına ve spor salonlarına ‘soğuk duş’ tarifesi uyguluyor.

Almanya şalterleri indirdi

Hannover, enerji tasarrufu önlemleri uygulayan ilk büyük şehir oldu ve Berlin anıtı spot ışıklarını kapattı.

Kuzeybatı Almanya'daki Hanover, çarşamba günü, şehir tarafından işletilen binaların ve eğlence merkezlerinin duş ve banyolarındaki sıcak suyun kapatılması da dahil olmak üzere enerji tasarrufu önlemlerini açıklayan ilk büyük şehir oldu.

Aşağı Saksonya eyalet başkentindeki belediye binaları, yalnızca 1 Ekim ile 31 Mart arasında, 20 dereceden fazla olmayan oda sıcaklığında ısıtılacak ve mobil klima üniteleri ve fanlı ısıtıcıların kullanımını yasaklayacak. Kreşler, okullar, bakım evleri ve hastaneler tasarruf tedbirlerinden muaf tutulacak.

Kentin Yeşiller Partisi’nden olan Belediye Başkanı Belit Onay “Durum tahmin edilemez. Her kilovat saat önemlidir ve kritik altyapının korunması bir öncelik olmalıdır.” açıklamasını yaptı.

Hannover'in yüzde 15'lik tasarruf hedefi, Avrupa Komisyonu'nun bu hafta üye ülkeleri Rusya'dan gazın tamamen kesilmesi durumunda başa çıkabilmelerini sağlamak için yapmaları için teşvik ettiği tasarruflarla uyumlu. Rusya'dan Doğalgaz ithalatına diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı olan Almanya, bu konuda öncülük etmesi için baskı altında.

200'e yakın yapı aydınlatılmayacak

Kurallar ısıtma için de geçerli. Kamu binalarında her yıl nisan ayından eylül ayının sonuna kadar ısıtma yapılmayacak, oda sıcaklıkları yılın geri kalanında maksimum 20 derece ile sınırlı olacak.

Almanlara kapsamlı gaz azaltma önlemleri ve enerji faturalarında ek ücretler beklemeleri söylendi.

AB, bu kış Rus gazına olan talebi yüzde 15 oranında düşürmeyi kabul etti.

Almanya'nın başkenti Berlin'den bu konuda bir adım geldi. Kentteki 200 yapı 3 ila 4 hafta süre ile gece ışıklandırılmayacak.

Tasarrufa gidilecek binalar arasında Berlin'in simge yapıları var. Zafer Anıtı, Devlet Operası, Berlin Katedrali, Berlin belediye Binası, Yahudi Müzesi, bazı kiliseler ile köprü ve heykeller aydınlatılmayacak.